3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Kurtarma çalışmaları sürüyor

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde batan 'Hayat N' isimli Ro-Ro gemisinden kaybolan 4 kişinin bulunması için çalışmalar sürerken, gemide daha önce ulaşılamayan bazı bölümlere dalgıçların girdiği belirtildi. Kaybolan şahısların yakınları ise Bandırma Limanı'nda endişeli bir şekilde bekliyorlar. 

Bandırma'dan İstanbul Ambarlı seferini yapmak için önceki akşam hareket ettiği Bandırma Limanı çıkışında batan 116 metre boyundaki 'Hayat N' isimli Ro-Ro gemisinde kaybolan 4 kişiyi bulmak için havadan ve denizden arama çalışmaları yapılıyor. Çalışmaların ikinci gününde akşam saatlerinde ara verilen dalgıçların çalışmalarına sabah saatlerinde yeniden başlandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı bir helikopterin de zaman zaman havadan katıldığı arama çalışmalarına, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na ait bir savaş gemisi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü botları ve bir adet de gemi kurtarma gemisi katılıyor. Askeri, sivil savunma ve itfaiye ekiplerine bağlı 55 dalgıç dönüşümlü olarak gemi enkazında arama yapıyorlar. Bandırma Limanı'nda dün akşam saatlerinde kontrollü olarak gemi giriş çıkışlarına izin verilirken, çalışmaların yeniden başladığı sabah saatlerinden itibaren liman yeniden deniz trafiğine kapandı. Gemi enkazından denize sızan yakıtın daha fazla yayılmaması için enkazın çevresi bariyerlerle çevrildi.

DALGIÇLAR GEMİNİN ALTINDA KALAN KAMYONLARA ULAŞAMADI 

Arama çalışmaları hakkında bilgi veren Balıkesir Sivil Savunma Müdürü Hüseyin Zafer, geminin artık tamamen dibe oturduğunu ve dalgıçlar için kapalı bölümlerdeki hava kabarcıkları tehlikesinin de büyük oranda ortadan kalktığını söyledi. Müdür Hüseyin Zafer, arama çalışmalarının kazanın üzerinden 72 saat sonraya kadar devam edeceğini belirterek, "Oluşturulan kriz merkeziyle çalışmalar koordineli bir şekilde sürdürülüyor. Çeşitli kurumlardan yaklaşık 55 dalgıç sabahın erken saatlerinden itibaren gemi batığına yeniden dalmaya başladılar. Gemiye girildi, keşif yapıldı. Gemi dışında sonar cihazlarıyla 23 nokta tespit edilmişti, bunlar incelendiğinde 6 tanesinin yük, bir adetinin ise kamyon olduğu tespit edildi. Ancak kamyon boş çıktı. Dalgıç ekipleri geminin 2. katına girmeyi başardılar. Artık gemi tamamen dibe oturdu, bu durumda daha önce dalgıçların bazı bölümlere girmelerini engelleyen hava kabarcıkları tehlikesi de büyük oranda ortadan kalktı. Geminin fotoğrafları çekildi ayrıca geminin çarkçı başısı da bölgeye götürülerek gemideki bölümler belirlendi, hangi noktalardan geminin bölümlerine girilebileceği tespit edildi. Şu anda kamyonların tamamına ulaşılamadı. Yan yatan gemide alt kısımdaki kamyonlara henüz ulaşılamadı. Dalgıçlarımızın tespit edip incelediği kamyonlarda kimse bulunamadı" dedi. 


KAYBOLANLARIN YAKINLARI ENDİŞELİ BEKLEYİŞ İÇİNDELER 

Arama çalışmaları sürerken, kaybolan şahısların yakınları ise Bandırma Limanı'nda endişeli bir bekleyiş içerisindeler. Bandırma Limanı'ndaki parklarda bekleyen gemide kaybolan kamyon sürücüsü Necati Kalın'ın yakını Fikri Doğru, 2 gündür hiçbir yetkilinin kendilerini bilgilendirmediğini belirterek, "Bacanağım İstanbul'a bor götürüyordu. Kaza sabahı buradaydım ancak çalışmalarla ilgili bilgi alabilecek kimseyi bulamıyoruz. Perişan bir halde bekliyoruz. Sadece bir komutan bize yardımcı oldu. Haberleri karakoldan ya da gazetecilerden öğrenmeye çalışıyoruz. Bize düzenli bilgi veren kimse yok" şeklinde konuştu.

GEMİDEN SAÇILAN CAN YELEKLERİ, İŞARET FİŞEKLERİ KIYIYA VURDU 

Öte yandan batan gemiden denize saçılarak Bandırma sahillerine vuran çok sayıda eşya ise 911 Arama Kurtarma Derneği tarafından toplandı. Eşyaların yağmacılara karşı korunması için bölgede jandarma da nöbet tutuyor. 911 üyelerinin topladığı eşyalar arasında gemi personelinin kullanmaya fırsat bulamadığı can kurtaran filikalarının kürekleri, çok sayıda işaret fişeği, can yelekleri, soğuktan korunmak için giyilen termal giysiler ve ilk yardım malzemeleri ile kamyonlardan dökülen çeşitli yükler bulunuyor. 

Kıyıya vuran eşyalar arasında can yeleklerinin çok olması da dikkat çekiyor.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 16:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?