6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kuşcenneti doldu taştı

Balıkesir’in Manyas Gölü’nde bulunan dünyaca ünlü Kuşcenneti Milli Parkı’nda su seviyesinin yükselmesi göçmen kuşların sayısını ve çeşidini de arttırdı.

Avrupa Konseyi tarafından A sınıfı belge verilen dünyaca ünlü Kuşcenneti Milli Parkı yağışların mevsim normallerinin üzerinde olması ve göldeki su seviyesinin artmasıyla birlikte yeniden yüzlerce kuş türünün merkezi haline geldi. Geçtiğimiz yıl yağışların azlığı nedeniyle göldeki su seviyesinin düşmesiyle birlikte kuş türlerinde azalma olan Kuşcenneti Milli Parkı yeniden eski günlerine döndü.

Göldeki suyun yükselmesiyle göçmen kuşlar kuluçka ve dinlenme yeri olarak yeniden Kuşcenneti’ne geldiler. Manyas Gölü’ndeki su seviyesi ortalamasının bu yıl 16 metre 92 santimetreye ulaştığı belirtildi. 265 kuş türünün barındığı Kuşcenneti Milli Parkı’nda incelemeler yapan Bandırma Kaymakamı Salih Keser, Milli Park’a daha çok ziyaretçi gelmesini sağlamak için çalışma yaptıklarını söyledi. Kaymakam Keser, “Mevsim itibariyle yağışların çok olmasından dolayı gölde su seviyesi mevsim normallerinde bulunuyor. Burası kuşların üreme alanı, göç eden kuşların dinlenme ve beslenme konaklama alanı 265 kuş türü var. Kıtaların orta merkezi konumunda olduğundan göçmen kuşların ortak merkezi durumunda. 12 ay ziyarete açık burası. Ziyaretçilerin artması için çalışıyoruz” dedi.

Milli Park’ta kuş sayımcısı olarak görev yapan Mustafa Özbek ise bu yıl göçmen kuşların tam zamanında ve bol miktarda Kuşcenneti’ne geldiğini ifade ederek, “Milli parkta bu yıl kuşların kuluçka dönemi çok iyi geçiyor. Kuluçkaya yatan bazı kuşların yavruları oldu bazıları ise halen kuluçkadalar. Burası göçmen kuşların konaklama yeri durumunda ayrıca. En son burada konaklıyorlar ve kuluçka tamamlanmış oluyor. Burada konakladıktan sonra İsrail’e beslenmek için gidiyorlar ve daha sonra boğazları takip ederek Avrupa ülkelerine uçuyorlar. Bu yıl kuşlar tam zamanında geldiler ve geçtiğimiz yıllara göre daha fazla miktardalar. Bu da bizleri memnun ediyor” şeklinde konuştu.
265 kuş türünün barındığı Kuşcenneti’nde halen pelikan, balıkçıl, karabatak, tepeli dalgıç,çeltikçi, kaşıkçı, ibibik, yalı çapkını, ördek cinsleri, guguk kuşları gibi çok çeşitli cinslerden kuşların bulunduğu belirtildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 10:02:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?