6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kutlu doğum coşkusu salona sığmadı

Balıkesir'e gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Kutlu Doğum Haftası etkinliğinde yaptığı konuşmada, "Diyanet İşleri Başkanlığı hem ülkemizin ortak değerlerini, cumhuriyetimizin kazanımlarını, laiklik prensibini, çağdaş dünyanın değerlerini kavrayan hem de dinimizin ana kaynaklarını doğru bir biçimde insanlarımıza aktarmakta olan bir kurumdur" dedi.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in doğum gününün kutlandığı Kutlu Doğum Haftası'nın bu yılki programı, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu'nun da katılımıyla Balıkesir'de yapıldı. Gala Aktivite Merkezi'ndeki program Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından canlı yayınlandı. Balıkesir merkez ve ilçelerinden çok sayıda vatandaşın katıldığı bin kişilik salon davetlileri almazken, birçok kişi programı ayakta izledi. Kutlu Doğum Haftası programına Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Vali Selahattin Hatipoğlu, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı İzzet Er, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, Balıkesir İl Müftüsü Necdet Çetin, ilçe müftüleri ile çok sayıda din adamı, bilim adamı ve vatandaşlar katıldı.

İl Müftüsü ve valinin açılış konuşmalarının ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, tüm Müslümanların Kutlu Doğum Haftası'nı tebrik etti. Konuşmasına besmele ile başlayan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye Diyanet Vakfı ile birlikte 20 yıldır Peygamber Efendimizi tanımayı, anlamayı, sevmeyi, tanıtmayı önemli bir hedef olarak seçtiğini, bu sebeple Kutlu Doğum Haftası programı düzenlediklerini söyledi. Bardakoğlu, geçen ay düzenlenen mevlit programları ile Peygamber Efendimizin (sav) doğumunun hicri yıl olarak idrak edildiğini, şimdi ise Hz. Peygamber'in miladi olarak doğumunun (20 Nisan) kutlandığını kaydetti.

İnsanlığın peygamberlere ihtiyacı olduğunu belirten Bardakoğlu, peygamberlerin Allah'ın (cc) kelamını getirip sonra da bırakıp gitmediklerini, bilakis onu yaşadıklarını, Allah'ın kelamını insanlara gösterip anlattıklarını ve onların hayatımızın bir parçası olduğunu söyledi. Ali Bardakoğlu, "Böyle olduğu için de peygamberler bir bakıma Allah'ın vahyini, dünyevi muradını, uygulanabilir, yaşanabilir olduğunu gösteren numunelerdir, örneklerdir, önderlerdir. O Muhammed, sizden herhangi biriniz şeklinde tanımlayabileceğiniz sıradan bir insan değildir. O Allah'ın resulü ve son peygamberidir. Böyle olduğu için Batılılar Hz. Peygamber'i ve peygamberlik müessesesini pek kolay kavrayamadı. Kur'an'ın tabiriyle, Peygamber Efendimizi şahit, müjdeleyen, korkutan, uyaran, Allah'ın yoluna çağıran ve kıyamete kadar ışık saçan bir kandil olarak görelim. Bu
5 vasıfta üzerine düşünmemiz gereken önemli uyarılar var" dedi.

"KADIN HAKLARI, KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ"
Kısa bir süre önce Belçika'da katıldığı program ile Avrupa Kutlu Doğum Haftası'nı kutladıklarını anlatan Ali Bardakoğlu, 20 bin kişilik salonun insanları almadığını, bunun çok sevindirici bir durum olduğunu kaydetti. "Bunu başkalarının anlaması, kavraması mümkün değil" diyen Ali Bardakoğlu, Avrupa'daki programda peygamber sevgisinin Müslümanları nasıl birleştirdiğini görmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlattı. Hz. Peygamber'in aile hayatına ışık getirdiğini anlatan Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Türk milletinin en önemli özelliklerinden birinin aileye verdiği önem olduğunu vurguladı.

Bardakoğlu, "Bugün, Avrupa'daki insanımızın kimliğini ve kişiliğini korumadaki en önemli faktörlerden birisi, aile yapısının sağlam olmasıdır. Aile bir eğitim ocağıdır, çocuklarınızı vatan, millet, bayrak sevgisiyle Allah ve peygamber sevgisiyle yetiştiriniz. Annelerini ihmal eden, kadınlarını eğitemeyen toplumlar her geçen gün daha ciddi sıkıntılarla karşılaşabilir. Kadın hakları, kız çocuklarının hakları ve eğitimleri çok önemli. Eksiklerimiz çok ama kadın hakları, kız çocuklarının hakları ve okutulması ve aile değerlerinin korunması çok önem taşıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı, hem ülkemizin ortak değerlerini, Cumhuriyetimizin kazanımlarını, laiklik prensibini, çağdaş dünyanın geldiği değerleri, mesajları kavrayan hem de dinimizin ana kaynaklarını doğru bir biçimde insanlarımıza aktarmakta olan bir kurumdur. Öğrencilerimize yönelik şiir, kompozisyon yarışmaları yapıyoruz. Ama, İmam Hatip Liseleri ve Kur'an kursu öğrencilerimiz için daha dini içerikli yarışmalar, genel olarak öğrencilerimiz için ise şiir, kompozisyon türü edebi yarışmalar düzenliyoruz. Bu aslında hepimizin iftihar edeceği, mutlu olacağı bir gelişmedir.

Ben Peygamber Efendimizi tanımaktan, tanıtmaktan rahatsız olan hiçbir insanı bu topraklarda tasavvur edemiyorum. Çünkü hepimizin onu tanımaya ihtiyacı var, onun sevgisini tanımaya ihtiyacımız var. Onun sevgisini, tabiata, kurda, kuşa, cemaate yönelik o şefkatini bilmeye ihtiyacımız var. Çünkü toplumumuzdaki en büyük fakirlik, sevgi fakirliğidir. Artık birbirimizi tanımayı, sevmeyi unuttuk. Birbirimizi hep kategorilere ayırarak şablonlar içerisinde düşünmeye ve yargılamaya başladık. Halbuki, biraz gönlümüzü açalım, genişletelim, o gönlümüzün içerisine herkes girsin, herkesi kucaklayalım. Bu itibarla Peygamber'i tanımak, Peygamberlerimizi tanımak, Yüce Allah'ın davetini, mesajını tanımak daha kucaklayıcı olmak demektir, sevgi yolunda daha çok kanat açmak demektir" ifadelerini kaydetti.

Vali Selahattin Hatipoğlu da, "Yüce Allah'ın bize örnek gösterdiği Peygamber Efendimizi tanımak, hayat tarzını iyi öğrenmek, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızın pekişmesi için önem arz etmektedir. Peygamberimizin dünya ve insanlık alemine vermiş olduğu barış, sevgi, kardeşlik ve güzel ahlak mesajlarını bugün dünyanın içinde bulunduğu sıkıntıların aşılmasında sadece Müslümanlar için değil, tüm dünya açısından iyi anlaşılması gerekmektedir. Birbirimizi severek saymalı, birlik ve beraberliğimizi
korumalıyız" dedi.

EN GÜZEL NA'T'I YAZDILAR
Kutlu Doğum Haftası töreninde, "na't" yarışmasının ödülleri de sahiplerine verildi. Avusturya'nın Viyana şehrinden katıldığı yarışmada kaleme aldığı na't ile birinci seçilen Yeter Demir Ekiner isimli yarışmacıya 10 bin TL ödül verildi. Ekiner, zarf içindeki para çekini Bardakoğlu'ndan aldı.

Aynı yarışmanın ikincisi olan Mahmut Nacar'a 7 bin 500 TL olan para ödülünü Vali Selahattin Hatipoğlu ve üçüncü olan Tarık Tosun'un 5 bin TL. olan para ödülünü de BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan verdi. Yazdıkları eserler ile ödüle layık görülen diğer yarışmacılar da ayrıca ödüllendirilirken, Diyanet İşleri Başkanı prof. Dr. Ali Bardakoğlu, yarışmacılara, Vali Selahattin Hatipoğlu'na ve salondaki davetlilere gül dağıtıp Kutlu Doğum Haftası'nı kutladı. Bardakoğlu'nun dağıttığı güllerden almak isteyen vatandaşlar izdihama yol açarken, sepetler dolusu gül kısa sürede tükendi.

Öte yandan, öğleden sonra da, "Peygamber ve Aile" konulu panelin düzenlendiği Balıkesir'deki Kutlu Doğum Haftası faaliyetleri devam ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 09:59:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?