3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Kuva-yi Milliye anıtına görkemli açılış

Kuva-yi Milliye hareketinin başladığı Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yapımı tamamlanan 'Kuva-yi Milliye Anıtı', ilçenin kurtuluş yıldönümünde açıldı. 

Burhaniye Belediyesi tarafından 2006 yılında yapılan proje yarışmasını kazanan heykeltıraş Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından Hürriyet Mahallesi Üçyol kavşağında yapımına başlandı. Heykeltıraş Öktem'in kaza sonucu hayatını kaybetmesi sonucu çalışmaları kızı Pınar Ökten sürdürdü. İlçenin düşman işgalinden kurtuluşunun 86. yılı kutlama programı sonrasında anıt, törenle açıldı. 

Kaymakam Ali Uslanmaz, Balıkesir Milletvekili Ergün Aydoğan, İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Belediye Başkanı Fikret Akova ve vatandaşların katıldığı tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende konuşan Belediye Başkanı Akova, "Kuva-yi Milliye hareketinin başladığı yer olan ilçemizde böyle bir anıta ihtiyaç vardı. Bizler de önemli bir eksiği gidermenin öncülüğünü yaptık ve gelecek kuşaklara tarihimizi anlatan hatıra bırakıyoruz. Anıtın giriş kısmında yer alan birinci gurupta Karaağaç Cephesi'ndeki ilk şehidimiz olan Uludağlı Recep Onbaşı at üzerinde vurulmuş olarak tasvir ediliyor. İkinci gurupta, Burhaniyeli Kuva-yi Milliyeci efelerden Borazan Çavuş, Hasan ve Kadir efeler yer alıyor. Üçüncü grupta ise Mustafa Kemal Atatürk, 172. Alaykomutanı Yarbay Ali Çetinkaya ve Kuva-yi Milliye merkez heyeti üyesi ve milis kuvvetleri komutanı Burhaniye Pelitköylü Mehmet Cavit Emir bey bulunuyor" dedi. 

Daha sonra sırasıyla kürsüye gelerek duygu ve düşüncelerini aktaran milletvekilleri, Kaymakam Uslanmaz ve projenin mimarı Tankut Ökten'in kızı Pınar Ökten, daha sonra açılış kurdelesini kesti. Heykel gruplarının sonuncusunu ise ilçedeki gaziler açtı.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Eylül 2008 Pazartesi 18:32:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?