6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Kuva-yi Milliye coşkusu

Balıkesir'de 8 yıl önce dönemin valisi Utku Acun tarafından başlatılan, "Balıkesir Kuva-yi Milliye Haftası", geleneksel olarak bugün de törenlerle kutlandı.

Daha önce tüm ilçe ve çevre illerin de katılımıyla 1 hafta süren içerik ve görsel olarak dolu bir şölen havasında geçen kutlamalar, her yıl yapılan tasarruflarla son birkaç yıldır tek güne sığdırılan programla kutlanıyor. Daha önce halkın katılımının da sağlandığı Kuva-yi Milliye töreni, son iki yıldır sadece protokol ve okullardan seçilen öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. 8. Kuva-yi Milliye Günü töreni, sabah Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Buradaki törene MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut da katıldı. Daha sonra BAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Ayışığı, "Kuva-yi Milliye ve Balıkesir" konulu konferans verdi.

Öğleden sonraki kutlamalar ise Adnan Menderes Mahallesi'ndeki Kuva-yi Milliye Anıt Parkı'nda gerçekleşti. Vali Selahattin Hatipoğlu, Belediye Başkanı İsmail Ok ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç, birlikte Kuva-yi Milliye Anıtı'na çelenk sundu. Halk oyunları gösterilerinin yapıldığı törende öğrenciler şiir okudu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Belediye Başkanı İsmail Ok ile Vali Selahattin Hatipoğlu, günün anlam ve önemini belirten birer konuşma yaptılar. Belediye Başkanı İsmail Ok, "Balıkesir, 1. Dünya Savaşı sonrasında, batılı devletlerce başlatılan, büyük Osmanlı Devleti'nin tasfiye sürecinde tüm dünyanın üzerine çullandığı Büyük Türk Milleti'nin, milli istiklaline sahip çıkma iradesinin öncüsü olma şerefini taşıyor. 16 Mayıs 1919 günü, Balıkesir Belediyesi'ne İzmir'den gelen bir telgrafla alınan ilk işgal haberinin, Balıkesirlilerin gönlünde yaktığı istiklal ateşi, birkaç gün gibi kısa bir zaman içinde organize olmuş ve milletimizin kendi kaderine sahip çıkma iradesi, adeta bir devlet gibi, teşkilatlı bir güç olarak tecelli etmiştir. O gün Balıkesir'de, Okuma Yurdu'ndan ve Alaca Mescit'ten yükselen ses, Türk milletinin tam bağımsızlık iradesini tüm dünyaya haykıran, Anadolu'dan yükselen ilk ve en güçlü sestir. Bizler, o güçlü iradenin ve o güçlü sesin sahiplerinin nesilleri olarak devraldığımız bu tarihi mirasa ve ülküye sahip çıkmak, o kahraman ecdada layık olmak durumundayız" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kutlama mesajının okunduğu Kuva-yi Milliye Günü törenine, Vali Selahattin Hatipoğlu, Belediye Başkanı İsmail Ok, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Erdinç, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, ilçe ve belde belediye başkanları, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda öğrenci katıldı.

SICAK HAVA BAYILTTI
Kuva-yi Milliye günü töreninde sıcak hava etkili oldu. Belediye Başkanı'nın ardından kürsüye gelen Vali Selahattin Hatipoğlu, konuşmasını yaparken bayrak tutan kız öğrenci fenalaştı. Sıcağın etkisiyle bir anda bayılıp yere düşen Fatih İlköğretim Okulu 7. sınıf öğrencisi Tuğba Nur Kula'ya öğretmenler müdahale etti. Öğretmenlerin kucaklayıp ağaçların altındaki gölgelik alanda yere yatırılan öğrenci bir süre kendine gelemedi. Başı yüksekte tutulup yüzüne su serpilen öğrenci yaklaşık 15 dakika sonra kendine geldi. Sıcak havanın bunalttığı törendeki diğer öğrenciler ise anıttaki havuz suyu ile serinlemeye çalıştı. 8. Kuva-yi Milliye Günü törenleri kapsamında öğleden sonra da Alaca Mescit'te tüm şehitler için mevlit okutulup lokma hayrı yapıldı. Garnizon ve Okullar Komutanlığı Bandosu Atatürk Parkı girişinde konser verirken, kutlama programı akşam da Balıkesir Belediyesi Konservatuarı'nın Türk Halk Müziği konseri ile sona erecek.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 11:29:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?