3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Maden arama çalışmalarına protesto

Kazdağları'nda altın madeni arama çalışmalarını protesto eden çevreciler meydanlara indi. 

Çanakkale başta olmak üzere eş zamanlı olarak Küçükkuyu, Çan, Bayramiç, Balıkesir, Edremit, Altınoluk, Burhaniye ve Ayvalık'ta meydanlarda toplanan çevreciler, Kazdağları'ndaki maden arama çalışmalarını protesto ederek bu çalışmaların durdurulmasını istedi. 

Çanakkale'de Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen eylem, çevrecilerin Atatürk anıtına çelenk koymasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından bir konuşma yapan Çanakkale Çevre Platformu Sözcüsü Hicri Nalbant, Çanakkale ve yöresinde bir süredir altın ve gümüş olmak üzere maden arama çalışmalarının yapıldığını belirterek, "Kazdağları'nın kuzeyinde, Çanakkale, Çan, Bayramiç ve çevresinde 60; Kazdağları'nın güneyinde Madra olarak bilinen Edremit körfezinde 50 civarında ruhsatla bütün yer altı ve yerüstü zenginliklerimizi yok ediliyor. Biga Yarımadası ve Edremit Körfezi'ni bu acımasız altın madenleri talanı ve termik santraller, çimento fabrikaları, tersaneler ile yok etmeye, yağlamamaya yönelik bütün dayatmaları asla kabul etmiyoruz. Yöremizi korumak için her türlü savaşımı kararlılıkla sürdüreceğiz. Turizmde Çanakkale ve Edremit körfezi ülkemizin geleceğidir. Yeraltında madenlerden çok daha değerli 400'ü aşkın tümülüs ile eşsiz arkeolojik zenginliğine sahiptir. Deniz turizminin yanı sıra termal, sağlık ve eke turizm imkanlarıyla milyarlarca dolar gelir getiren yöremiz Dünya Kültür Mirası olarak koruma altına alınmalıdır. Kazdağları Çanakkale ve Edremit Körfezi ile Midilli adasının su kaynağıdır. Su yaşadığımız yüzyılın en önemli hayat kaynağıdır. Sularımızın altın madenlerinde tüketilmesine, toz bulutları ve siyanür artıkları ise zehirlenmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

Çanakkale Belediye başkanı Ülgür Gökhan da, Kazdağları'ndaki altın madeni çalışmalarının unutturulmaya çalışıldığını belirterek, "Bu konunun unutturulmasına yönelik bazı çalışmaların yapıldığını görüyoruz. Kazdağları'ndaki altın madeni arama çalışmalarında siyanür kullanılmadığı söylenerek bunun üstü örtülmek isteniyor. Arama sırasında kullanılmayan siyanür çıkarma sırasında kullanılacak. Haklı mücadelemizi bundan sonrada sürdüreceğiz ve Kazdağları'nda altın madeni arama çalışmalarının tamamen durdurulmasına kadar bu eylemlerimiz sürecek" şeklinde konuştu. Yapılan konuşmaların ardından sloganlar atan katılımcılar olaysız olarak bölgeden ayrıldı. 

BAYRAMİÇ VE KÜÇÜKKUYU'DA DA EYLEM DÜZENLENDİ 

Çanakkale'nin Bayramiç ve Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde de eylemler düzenlendi. Bayramiç ilçesinde yaklaşık bin 500 kişinin katıldığı eylem, ilçe girişi sanayi bölgesi önünden başlayarak belediye önü kadar devam etti. Ellerindeki dövizlerle Kazdağları'ndaki maden arama çalışmalarını protesto eden vatandaşlar sloganlar atarak Yıldırım Akbulut meydanına kadar geldi. Mitingde bir konuşma yapan Bayramiç Cevre Platformu Sözcüsü Eyüp Gündüz, "Doğal ve tarihi güzellikleri ile eşsiz endemik bitki örtüsüne sahip Kazdağları'nın çok uluslu sermaye tekelleri ve onun yerli işbirlikçilerine talan ettirmek isteyenlere karşı mücadelemiz sürecektir" diye konuştu. 

Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesinde ise çevreciler Cumhuriyet meydanında bir araya geldi. Eylemde bir konuşma yapan Küçükkuyu Belediye Başkanı Yusuf Aksoy Kazdağları'nda maden arama çalışmalarına karşı olduklarını belirterek, bu konuda gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceklerini söyledi. 

Çan ilçesinde de eylemciler ellerindeki dövizlerle altın arama çalışmalarını protesto etti. Çanakkale'deki eylemler olaysız olarak sona erdi.

İHA
Yayın Tarihi : 19 Ocak 2008 Cumartesi 18:25:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?