3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Madra Dağı'nda akademik çalışma

Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) öğretim üyelerinin Madra Dağı ile ilgili yaptıkları çalışmaların bir bölümünün sonuçlandığı bildirildi. 

BAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr Fatih Satıl ve Yrd. Doç. Dr. Ekrem Akçiçek Balıkesir Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen "Madra Dağı (Balıkesir) Florası Üzerine Bir Çalışma" adlı proje çalışmasının bir bölümü sonuçlandı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Duymaz tarafından yapılman açıklamada, çalışmanın sonuçlanan kısmının Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde (KATÜ) geçtiğimiz Haziran ayında yapılan 19. Ulusal Biyoloji Kongresinde sunulduğu bildirildi. Araştırmacıların sunduğu bildiride, Madra Dağı'nın Balıkesir ve İzmir tarafındaki köylerinde yöre halkının gıda, ilaç, yem, yakacak ve diğer amaçlarla yararlandığı, hem geçmişte hem de halen kullandığı bitkilere ilişkin geleneksel bilgilerin (etnobotanik miras) derlendi. Bu tür çalışmaların, bölgede insanlar tarafından çeşitli amaçlarla kullanılan bütün, "yararlı bitkilerin" ve bunların kullanımlarına ilişkin bilgilerin ve yok olmaya yüz tutmuş olan bu etnobotanik kültürün tespit edilip, korunması ve bu bilgilerin gelecek nesillere aktarımının sağlanması açısından oldukça önemli olduğu vurgulandı.

"TIBBI BİTKİLERDE EKOLOJİK TARIM" 

BAÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gülendam Tümen ve Doç. Dr. Fatih Satıl, Ekolojik Tarım Derneği tarafından yayımlanan, "Ekolojik / Organik Tarım ve Çevre" adlı kitapta yer alan, "Tıbbi Bitkilerde Ekolojik Tarım" başlıklı bölümün yazarlığını yaptılar. Akademisyenler, son yıllarda ülkemizde alternatif ürün konusunun gündeme geldiği bir ortamda tıbbi bitkilerle ilgili tarımın ön plana çıktığını belirtti. Araştırmacılar, kitabın bu bölümünde tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımı ve ticareti konusunda dünyada ve Türkiye'de yapılan ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler veriyorlar.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2008 Salı 13:10:59
Güncelleme :4 Kasım 2008 Salı 13:15:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?