7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Manyas Barajı'ndan elektrik

Balıkesir'in Manyas barajında kurulacak olan HES'in (Hidroelektrik santral) 46,5 GWh enerji üreteceği bildirildi.

Santralin birinci bölümü bu yıl sonu tamamlanırken, tamamının 2010 Nisan ayında bitirileceği açıklandı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan, Manyas Barajı'nda açıklamalarda bulundu. Basın mensuplarının katıldığı barajın tanıtım turunda gazetecilere kısa bir brifing veren DSİ bölge Müdürü Şahin Durukan, Manyas Gölü'ndeki faaliyetler ve sulama sistemleriyle ilgili de merak edilen soruları cevapladı. Durukan, Manyas barajının bir çevre projesi olduğunu söyledi.

Balıkesir'in Manyas ilçesine 18 kilometre uzaklıkta Kocaçay üzerine inşa edilen Manyas Barajı'nın son halini görmek ve değerlendirmelerde bulunmak üzere basın mensupları ile birlikte Manyas Barajı'na giden Şahin Durukan, DSİ'nin kaynaklarının artması gerektiğini söyledi. Durukan, "Baraj inşaatında su potansiyellerinin belirlenmesi mümkün değil. Son yıllarda DSİ olarak yeni inşaatlara başlamıyoruz, yarım olan inşaatları bitirmekten yanayız. DSİ'ye aktıralan kaynaklar bu açıdan önemlidir. Kaynaklarımızın artırılması hususunu siyasilerle de konuşuyoruz. Sonuçta kriz bizi de etkiledi. Manyas barajı, yapılan proje ve değerlendirmeleriyle bir çevre projesidir. Baraj, keşif bedeli üzerinden yüzde 40 tenzilat ile 245 milyon TL'ye mal oldu" dedi.

DSİ LABORATUARI AKREDİTASYON ALACAK
Manyas Gölü ile ilgili de açıklamalarda bulunan DSİ Bölge Müdürü Şahin Durukan, gölün Avrupa Konseyi'nden A sınıfı belge aldığını belirtti. Gölün düzenli olarak su analizlerinin yapıldığını ve suyunda herhangi bir sorun olmadığını söyleyen Durukan, su analizleri için akredite belgelerinin henüz olmadığını, ancak, müracaat ettiklerini ve bu yıl içinde gerekli belgeyi alacaklarını belirtti. İçme ve sulama suyu analizlerinin önemli olduğunu vurgulayan Durukan, "Biz bazı üniversiteler gibi gelip 1 yıl araştırıp gitmeyiz. Kalıcıyız" dedi.

Sulama konusu ile ilgili bilgi veren DSİ 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan, "Manyas Ovası Sulaması'nda Balıkesir, Manyas, Kızıksa, Şevketiye, Salur, Darıca beldeleri ile Dereköy, Çavuşköy, Kayaca, Bölceağaç başta olmak üzere Susurluk'a bağlı Ilıcaboğazı köyü arazilerine toplam 21 bin 795 hektar, Bereketli sulamasında Bandırma'ya bağlı Akpınar, Bereketli, Yenisığırcı Kuşcenneti, başta olmak üzere 6 bin 223 hektar ve Ergili pompaj sulamasında Aksakal beldesi, Ergili, Doğa ve Karaçalılık köyleri arazilerinde 3 bin 411 hektarlık bir alanın sulanması sağlanacaktır" dedi.

Manyas Barajı'nın inşaatı ile birlikte bugüne kadar 2 derivasyon tüneli ve 1 enerji tünelinin tamamlandığını belirten DSİ Bölge Müdürü Şahin Durukan, barajın dolusavak beton ve teçhizat işlerinin tamamlandığını söyledi. Santral binası inşaatında mekanik teçhizat montaj çalışmalarının devam ettiğini belirten Durukan, barajda 17 Mart 2008 yılından itibaren su tutulduğunu bildirdi. Barajla ilgili mali konulara da açıklık getiren Şahin Durukan, "İşteki parasal ve fiziki gerçekleşme yüzde 99'dur. İnşaatın toplam maliyeti 245 milyon 839 bin TL'dir. Bugüne kadar harcanan bedel 241 milyon 745 bin TL olmuştur. Proje tamamlandığında 132 milyon 94 bin net gelir artışı sağlanacaktır" dedi.
Çok sayıda basın mensubunun katıldığı Manyas barajındaki tanıtım gezisi, DSİ Bölge Müdürlüğü'nün düzenlediği yemek ile sona erdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 25 Haziran 2009 Perşembe 17:49:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?