3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

'Manyas Temiz Suyunu Geri İstiyor'

Balıkesir'de üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup çevreci, Manyas Gölü'nün kirlenmesini önlemek için Misya Çevre Derneği çatısı altında mücadele başlattı. 

Birleşmiş Milletler'in ve Coca Cola'nın "Hayata Artı" projesinden yararlanan gençler, Manyas Gölü'nün kuş cenneti kimliğine tekrar kavuşması için çalışmaya başladı. 


Manyas Gölü'nde son yıllarda yaşanan çevre sorunlarına dikkat çekmek isteyen bir grup genç çevreci, "Manyas Temiz Suyunu Geri İstiyor" projesiyle Kuş Cenneti'nin kurtarılması için çalışacak. Manyas Gölü için yola çıkan üniversiteli gençler hazırladıkları proje ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Coca-Cola Türkiye tarafından oluşturulan "Hayata Artı Gençlik Programı"na başvurarak destek almayı başardı. Başkanlığını Yrd. Doç Dr. Dilek Türker Çakır'ın yaptığı Misya Çevre Derneği ve Balıkesir Üniversitesi öğrencilerin hazırladığı "Manyas Temiz Suyunu Geri İstiyor" projesi, aynı zamanda "Hayata Artı Gençlik Programı" tarafından kabul edilen 7 proje arasında yer alıyor. 

MANYAS GÖLÜ ALARM VERİYOR 

Misya Çevre Derneği başkanlığına, Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Öğretim Üyesi olan Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır getirildi. Çakır, Manyas Gölü'nde yaşanan kirlenmeyi Biyoloji Bölümü öğrencileri olarak yer aldıkları araştırmalarda fark ettiklerini söyledi. Manyas Gölü'ndeki kirlenmenin tehlikeli boyutlarda olduğunu, bu halde Kuş Cenneti'nin yok olma ihtimali dahil bir çok soruna yol açacak kirliliğe karşı acilen tedbir alınması için çalışmalara başladıklarını belirten Dilek Türker Çakır, "Manyas Gölü'nde yaptığımız incelemelerde gölün çok yoğun bir kirlenmeyle karşı karşıya kaldığını gördük. Özellikle, göle dökülen derelerin beslenme havzalarında bulunan ve gittikçe yoğunlaşan sanayileşmeden kaynaklı atıkların, kanalizasyon ve tarımda kullanılan suni gübre ve böcek ilaçlarının göldeki kirlenmenin ana kaynakları olduğunu tespit ettik. Gölün karşılaştığı kirlenmeye çözüm aramak için bir proje hazırladık. Projemizin temeli, sorumluları bilinçlendirmek ve farkına varmalarını sağlamak. Projemizi Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Coca-Cola Türkiye tarafından oluşturulan, 'Hayata Artı Gençlik Programı'na sunduk, kabul edildi. Projemizi hayata geçirmeye başlayacağız. Bunun sonucunda Manyas Gölü ile ilgili olarak kamuoyunu duyarlı hale getirmeyi amaçlıyoruz" dedi. 

"KUŞ CENNETİ YOK OLABİLİR" 

Misya Çevre Derneği Başkanı Çakır, Manyas Gölü ile birlikte Kuş Cenneti'nin de tehlikede olduğunu, Kuş Cenneti'nin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu kaydetti. Çakır, "Manyas Gölü'ndeki kirlenme, gölün Kuş Cenneti kimliğini günden güne kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Bandırma ile Manyas sınırları içerisinde yer alan sanayi kuruluşlarının deşarjlarını doğrudan göle taşıdığı tespit edilen Sığırcı Deresi ve Kocaçay Deresi'nin kirlenmesi, kirliliğin başlıca sebebi. Bunun yanında göl çevresindeki zirai alanlarda kullanılan gübre ve tarım ilaçlarının da yağışlarla birlikte göle ulaşması, söz konusu kirlenmeyi arttırıcı unsurlardan" dedi. 

Proje kapsamında doğa şenlikleri, sergiler, festivaller, envanter çalışmaları, bilgilendirme toplantıları düzenleyecek. Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır başkanlığındaki dernek yönetimi, Aylin Yarmaz, Cansu Balaban, Tuna Önal, Serpil Kök, Şennur Sanlı ve Ahmet Çakır isimli çevrecilerden oluşuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2008 Cumartesi 12:15:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?