6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Marmarabirlik'in ihracatı artıyor

Marmarabirlik son 4 aylık dönemde ihracatını yüzde 10 oranında artırarak, yurtdışına 6 milyon 200 bin dolarlık zeytin sattı.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, Bursa milletvekillerinin de görev yaptığı TBMM Zeytin ve Zeytinyağı Araştırma Komisyonu’nun tespit ettiği çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesini istedi.

Türkiye’nin ihracatında son dönemde düşüş yaşanırken, Marmarabirlik son 4 aylık dönemde sofralık zeytin ihracatını yüzde 10 artırdı. Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, global ekonomik krizin etkisiyle pek çok işletmenin kapandığı bir dönemde ihracatını yüzde 10 artıran Marmarabirlik’in önemli bir başarıya imza attığını söyledi.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Refi Taviloğlu, kasım-şubat aralığındaki 4 aylık dönemde, sofralık zeytin ihracatını yüzde 10 artırdıklarını belirterek, “Son aylarda dünyada yaşanan ekonomik kriz bütün sektörlerde etkisini gösterirken, Marmarabirlik’in tutarlı, temkinli politikaları sayesinde ihracatımız arttı. Kasım 2008-Şubat 2009 dönemini kapsayan 4 ayda yaklaşık 6 milyon 200 bin dolar değerinde bin 700 ton sofralık zeytin ihracatı gerçekleştirdik ki, bu da geçen yılın aynı dönemine göre bedelde yüzde 4, miktarda yüzde 10’luk artış demek” diye konuştu.

Taviloğlu, gösterge olması açısından, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği aracılığıyla yapılan toplam zeytin ve zeytinyağı ihracat rakamlarını da hatırlattı. Taviloğlu, aynı dönemde Ege’den yapılan sofralık zeytin ihracatının miktar olarak yüzde 4 artmasına karşılık, bedel olarak yüzde 10 gerilediğine dikkat çekti.

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Taviloğlu, uygulanan politikalar ve girdi maliyetlerinin yüksekliği dolayısıyla zaten zor durumda olan tarım sektöründe sıkıntının global krizle daha da katlandığını belirterek, "Bu zor şartlarda Marmarabirlik, ortak üreticilerini desteklemek için elinden gelenin fazlasını yapıyor. Bu yıl aldığımız ürünün bedellerini yüzde 80 oranında ödedik. Üreticimizin malını değerlendirmek için de koşulları zorluyoruz. Bu çabanın sonucunu gerek ihracat, gerekse içerdeki satış rakamlarında görebiliyoruz. Ancak üretici açısından sıkıntı azalacağına giderek artıyor. Alım kampanyası döneminde çeşitli kanallardan yüksek fiyat baskısı yapılmasına, birliğimizin satış politikalarına müdahale edilmesine rağmen Marmarabirlik Yönetim Kurulu, tutarlı ve temkinli politikalarla zeytin üreticisini ayakta tutmaya çalışmaktadır. Açık bir şekilde görünen başarısına rağmen Marmarabirlik’in hedef tahtası haline getirilerek, üzerinden politika yürütülmesine karşılık diyebileceğimiz sadece şudur: TBMM zeytin ve zeytinyağı araştırma komisyonlarınca tespit edilen, suni gübre KDV’sinin düşürülmesi, mazot ve benzeri girdilerin ucuzlatılması, her şeyden önemlisi zeytinyağına olduğu gibi sofralık zeytine de gerçekçi prim verilmesi gibi tedbirlerin bir an önce alınması lazım" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 18:22:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?