6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Mikro kredi müjdesi

AK Parti Balıkesir Milletvekili Ayşe Akbaş, 2007 yılından beri çabaladığı mikro kredi uygulamasıyla ilgili çalışmasının sonuçlandığını, "Balıkesir Mikro Kredi Projesi"nin çok yakında hayata geçirileceğini bildirdi.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Balıkesir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ayşe Akbaş, "Dünyanın en iyi 10 fikrinden biri olarak kabul edilen ve 184 ülkenin emsal gördüğü, 'mikro kredi uygulaması' Balıkesir'de başlatılacak" dedi.

Kasım 2007' den bu yana başlatıp devam ettirdiği çalışmaların meyvelerini vermeye başladığını belirten Ayşe Akbaş, ısrarlı takipleri sonucunda, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı başta olmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül ile yapılan görüşme, bilgi alışverişi ve incelemelerin tamamlandığını, yasal süreç ve mevzuat aşamasının başarıyla geçildiğini ve işadamı Murat Vargı'nın da destekleriyle, "Balıkesir Mikro Kredi Projesi"nin hayata geçirileceğini bildirdi.

"HEDEF BALIK TUTMAYI ÖĞRETMEK"
Milletvekili Ayşe Akbaş, "Özellikle son yıllarda fakirlik ve yoksullukla mücadele konusu uluslararası gündemde önemli yer teşkil etmektedir. Bunun neticesi olarak özellikle gelişmekte olan ülkelerde uluslararası kuruluşların da yardım ve destekleriyle bazı proje ve çalışmalar, uygulamalarıyla ön plana çıkmaktadır. Mikro kredi de bu projelerden birisidir. Üretim süreci dışında kalan kadınlar ve işsizlerin üretim sürecine aktif katılmasına yardım ederek destekleyen ve insanlara kendi işlerini yapma imkanı veren bu uygulama diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de uygulanmaktadır.

Türkiye'de henüz yasal altyapının oluşturulamadığı bu alanda sadece belirli vakıfların yürüttüğü mikro kredi uygulamalarında başarılı bir deneyim yaşanmıştır. Kredi geri dönme oranın yüzde 100 gibi memnuniyet verici düzeyde olması, gelecekte mikro kredi uygulamasının genişletilmesi için herkese umut vermektedir. Ticari bankaların bu alandaki mevzuat ve düzenlemeleri müteakip mikro kredi konusunda bilgilendirilerek bu konuya kaynak ayırmalarının sağlanması gerekmektedir. Mikro kredi uygulaması ile yoksul vatandaşlarımızın iş sahibi olmasını sağlamak, yoksulluğu azaltarak refah seviyesini yükseltmek, kadınlarımızın sosyoekonomik olarak gelişmesini sağlamak amacıyla ilimizde mikro kredinin uygulanması için harekete geçilmiştir.

Mikro kredi, iş yapma fikri olup gelir getirici bir faaliyette bulunmak üzere küçük bir başlangıç sermayesine ihtiyacı olan yoksullara imkan verilmesidir. Mikro kredinin amacı, klasik yollarla kredi elde edemeyeceklere, yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve işsizliği azaltacak şekilde ailesi ve kredi alan için, kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasını sağlayarak, ekonomik ve sosyal kalkınmayı gerçekleştirmektir. En yoksul insanları ve özellikle kadınları öncelikle hedef almaktadır. Daha sonra işsiz gençler, küçük ölçekli çiftçiler, sokaktaki sahipsiz çocuklar ve orman köylüleri yani girişimci ruha sahip herkes gelmektedir. Faizsiz, kefilsiz, icrasız ve tamamen yoksul kesimleri kalkındıracak olan Mikro Kredi uygulaması başlangıcından bu yana başarıyla uygulanmaktadır. Hiçbir siyasi görüº ve hiçbir farklılığa bakmadan herkesi kapsayacak bu destek projesi ile insanlarımıza balık yeme değil, balık tutmayı öğretme hedefindeyiz" dedi.

KREDİNİN DOĞUM YERİ BANGLADEŞ
Türkiye'de bugüne kadar 27 ilde açılmış bulunan 41 şube ile 21 bin kadının iş sahibi olduğu, 26 milyon TL. kredi kullandırıldığı bildirildi. Dünyada ise 175 ülkede aileleri ile birlikte 600 milyon insanın mikro kredi imkanlarından yararlandırıldığına dikkat çekilen açıklamada, mikro kredinin doğum yerinin Bangladeş olduğu, yayılan uygulama sayesinde bugün dünyada 600 milyondan fazla insanın bu proje ile iş sahibi olduğu bildirildi. Milletvekili Akbaş, "Bangladeşli ekonomi uzmanı Prof. Dr. Muhammet Yunus'un 1976 yılında kendi ülkesinde başlattığı bu uygulama şu an tüm dünyada kullanılıyor. AK Parti Hükümetimizin de sonradan çıkardığı Yerel Yönetimler Kanunu sayesinde Türkiye'de hızla yayılan bu proje sayesinde binlerce insanımız özellikle bayanlarımız iş sahibi oldu. Kadınlar bu proje ile sosyal hayata atılıp özgüvene kavuşuyor.

Ülkemizde mikro kredi uygulamasına Prof. Dr. Aziz Akgül'ün öncülüğünde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Diyarbakır Valiliği ve Grameen Trust işbirliği ile Diyarbakır'da 11 Haziran 2003 tarihinde Türkiye Grameen Mikro Kredi Projesi adı altında başlanmış ve 18 Temmuz 2003 tarihinde ilk mikro kredi çekleri Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından verilmiştir" dedi.

MİKROKREDİ NEDİR?
Mikro kredi, dar gelirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan küçük bir sermaye. Amacı, klasik yollarla (banka kredisi) kredi alamayacak kişilere yoksulluğu, gelir dağılımındaki adaletsizliği ve işsizliği azaltacak şekilde, ailesi ve kredi alan için, kendi kendine gelir getirici bir faaliyet yapılmasını, ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlamaya katkı sağlayacak sermaye ihtiyacını karşılamak. Mikro kredi uygulaması, sermayesi olmayan ancak kendi işlerini yapmak isteyen dar gelirli kadınların sermaye ihtiyacını karşılıyor. Türkiye'deki mikro kredi uygulamasında teminat, kefalet, icra ve mahkeme süreçleri takip edilmemesine rağmen geri dönüş oranının yüzde 100 olduğu, teminatsız ve kefaletsiz olarak sermayesi olmayan dar gelirlilerin kendi işlerini yapmalarına yardımcı olduğu belirtildi.

Mikro kredi ile teminatsız ve kefaletsiz kredi almak için aynı mahallede oturan benzer ekonomik ve sosyal şartlarda yaşayan 5 kadının bir araya gelmesi sonucu oluşturulan grup üyelerin her birisine ayrı kredi veriliyor. Türkiye Grameen Mikro kredi Projesi'nden para alındığı hafta içinde mutlaka yapılması düşünülen gelir getirici faaliyet için kullanılması gerekli. Paranın bu şekilde kullanılmasından 1 hafta sonra, alınan kredi, "hizmet maliyeti" ile birlikte 46 haftada, haftalık olarak geri ödeniyor. Türkiye Grameen Mikro kredi Projesinden para alındığında, mikro kredi alan şahıstan yıllık olarak yüzde 15 hizmet maliyeti alınırken, alınan bu hizmet maliyetinin, mikro kredi faaliyetlerinin tanıtımı ve yürütülmesi ile personel giderleri, ulaştırma ve haberleşme ile diğer işletme giderlerine harcandığı, hizmet maliyetinin alınmasındaki temel amacın mikro kredi faaliyetinin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğu bildirildi. Türkiye Grameen Mikro kredi Projesinden alınan kredi miktarlarına göre haftalık taksit ödemeleri hizmet maliyetiyle birlikte şöyle;
"100 TL mikro kredi için 2,5 TL., 200 TL için 5 TL., 300 TL için 7,5 TL., 400 TL. için 10 TL., 500 TL için 12,5 TL., 600 TL. için 15 TL., 700 TL. için 17,5 TL. ve 1.000,00 TL (Bin lira) için 25 TL."

DİLENCİLER HEDEFTE
Mikro kredi uygulamasında, ilk yılda başlangıç kredisi olarak 100 TL - 1.000 TL arasında bir miktar veriliyor. Daha sonraki yıllarda ise, "Sermaye birikimi merdiveni" yaklaşımıyla, mikro kredi alan kişinin çalışma başarısına bağlı olarak kredi miktarı artırılırken, üstün başarı gösterenlere de ayrıca girişimci kredisi veriliyor. Mikro kredi, Temel Kredi (Normal olarak mikro kredi almak isteyen dar gelirli kadınlara verilen ve 100 TL - 1.000 TL arasında değişen miktarlardaki kredi), Girişimci Kredisi (Temel krediyi alanlar arasından, ticari potansiyel gösteren başarılı ve iş kadını olma yolunda önemli adımlar atmış ve onu kanıtlamış olan mikro kredi kullanıcısı kadınlara birinci yıldan sonra, her yıl en fazla 1.000 TL artırılarak verilen kredi) ve Mücadeleci Vatandaş Kredisi (Halen dilencilik yapmakta olan kadın ve erkek ayrımı yapılmaksızın bütün dilencilere verilen kredi) şeklinde üç çeşit olarak veriliyor. Mücadeleci Vatandaş Kredisi'nde, 50 TL'den başlayan ve hizmet maliyeti alınmadan verilen kredide geri ödeme yapılması, geri ödemenin taksit zamanı ve miktarını mücadeleci vatandaş belirler. Mücadeleci vatandaş, verilen krediyi geri ödemediği takdirde kendisine yeni kredi verilmez. Verilen krediyi dilenci parası kullanılmadan tamamen yaptığı çalışmadan elde ettiği gelirle iade eden kişiye, yüzde 100 artırılan miktarda yeni kredi verildiği, bu kredideki asıl amacın hiç kimseyi dilenci olarak bırakmamak olduğu vurgulandı.

Mikro kredi almak isteyen yoksul kadınların 5'er kişilik gruplar oluşturması gerekiyor. Kendi güvendikleri, benzer yapıda gördükleri ve benzer geçmişe sahip kişilerden oluşan grup bir hafta boyunca, günde bir saat olmak üzere sürekli eğitimin ardından tüm koşul ve durumları öğrenip, durumu tam olarak öğrendikleri zaman grup olarak tanımlanarak kredi almaya hak kazanıyorlar. Mikro kredi 1 yıllığına (52 hafta) verilip, haftalık taksitlerle 46 haftada geri alınıyor. Mikro kredi kullananların, terzilik, sebze ve meyve yetiştirmek, manavcılık, dikiş-nakış ve el işi, hindicilik, tavukçuluk gibi evcil hayvan yetiştirmek ve satmak, bakkaliye, tatlıcılık, çamaşır yıkama, iç çamaşırı satma, çocuk ve yetişkin elbisesi satmak, terlik satmak, halı-battaniye satma, bisiklet kiraya vermek, buz üretmek, piko yapmak, süt ve yoğurt satmak gibi çeşitli faaliyetler yapabileceği bildirildi. Kadınların, alacakları mikro kredi sayesinde, ev kadınlığından iş kadınlığına geçiş sağlayabilecekleri gibi artık ailesinin gelirine katkı sağlayan bir kişi konumuna gelirken, çocukların daha iyi yetişmeleri, eğitilmeleri ve beslenmelerine de yardımcı olacağı belirtiliyor.

NEREDE KULLANILIR?
Türkiye genelinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın öncülüğünde valilikler ile işbirliği şeklinde halen 31 ilde yapılan uygulamada, mikro kredinin kullanıldığı alanlar şu şekilde belirlenmişi;
"Kredi alan kadınların yüzde 27'si, bakkal, kahvehane, terzi, kuaför, sobacı dükkanı, camcı, kasap, kasetçi, elektrik malzemesi, mermer dükkanı gibi dükkanlar açarak. Yüzde 18'i, hayvan alım-satımı, aşçılık, sebze ve meyve alım-satımı, hayvan yemi alım-satımı, halı alım-satımı, biber alım-satımı, boyacılık için malzeme alımı gibi ticari faaliyetler. Yüzde 17'si, süt ineği, inek yetiştiriciliği, keçi ve koyun yetiştiriciliği gibi faaliyetler. Yüzde 6'sı, el sanatları, yoğurt yapımı, peynir yapımı, çocuklar için kıyafet yapımı, tatlı yapımı, çeyizlik eşya yapımı gibi değişik üretim faaliyetleri. Yüzde 10'u, güzellik malzemesi satımı, bisiklet kiralama, dikiş-nakış makinesi, çamaşır makinesi, motosikletle eşya taşıma, buzdolabı alıp buz satımı gibi hizmetler. Yüzde 8'i, sebze, kıyafet, ekmek, çikolata, çerez, balık satışı gibi seyyar satıcılık ve yüzde 4'ü ise sebze, pamuk, buğday yetiştiriciliği gibi ziraat işinde."

SPONSOR MURAT VARGI
AK Parti Balıkesir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ayşe Akbaş, Balıkesir Mikro kredi Projesi'ne ünlü işadamı Murat Vargı'nın sponsor olduğunu açıkladı. Parasıyla birlikte hazırlanan projenin önümüzdeki günlerde uygulamaya geçirileceği bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 16:22:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
engelsiz yaşamak istiyoruz IP: 78.178.147.xxx Tarih : 17.04.2009 18:01:07

sayın vekıilim mikro kredinin cok yakın bir zamanda hayata gecireceğinizi. okuyunca cocuk gibi sevindim.ben ve benim gibi bedensel engellilerde alabilirmiyiz mikro krediden,faydalanmamız münkünmü,sayın vekilim,sizlerden. ricam bize biz bedensel engelliler olarak  evde oturmayı hazır yemeği yemeyi,istemiyorum.lütfen biz bedensel engellilerin önünü acacağınıza  inanıyorum, mikro krediden bizler engellilerde faydalanabilecekmi balık vermeyin balığı biz bedensel engeliler tutmayı öğrenelim lütfen. bizlerede yardımcı olun. çalışmalarınızda başarılar dilerim.teşekürederim şimdiden ilgileceğinize inancım var bilgilerinize arz olunur.