6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Milli Savunma Bakanı Gönül,Balıkesir'de

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, silah sanayii fuarının tanıtımı sırasında toplantıdan ayrılan Fransız askeri ateşesinin tavrının, kendi hükümetine izah edilmesi gereken bir hareket olduğunu açıkladı.
 
Balıkesir'de, bakanlığına bağlı faaliyet gösteren İşbir Elektrik Üretim- Jeneratör Fabrikası'nı ziyaret eden Mili Savunma Bakanı Vecdi Gönül, brifing toplantısından önce gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Silah sanayii fuarıyla ilgili yaşanan gelişmeye dair yöneltilen soruyu cevaplayan Bakan Gönül, bu konuyla ilgili değerlendirme yapılacak bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti. Fransız ateşesiinin toplantıdan ayrılışıyla ilgili bilgiyi gazeticelerden öğrendiğini söyleyen Bakan Gönül, "2007 silah sanayii ile ilgili fuarımızın tanıtımına askeri ateşelerin tamamını davet ediyoruz. Fuarın nerede ve nasıl bir düzen içinde açılacağını ilgililere anlattık. Fransa da buna katılacak mı diye bir soru geldi. Fuarın bir sanayi katılım yönü var, bir de protokol katılım yönü. İstiyoruz ki yetkililer de gelsin, fabrika fabrika gezeceklerine, Türkiye'de üretilen silah ve teçhizatı mahallinde toplu olarak görsünler. Bunun için de devletlerin satın almayla yetkili makamları var. Gazeticelerden gelen bir soruyu cevaplarken, son gelişmeler sebebiyle maalesef kendisini davet etme imkanını bulamadım demiştim. Onun üzerine Fransız askeri ateşesi, (benim bundan bilgim yok, benim burada kalmamın anlamı kalmadı) demiş ayrılmış. Bu bana gazeteciler tarafından iletilen özel bir bilgi. Benim yaptığım bir tespit yok. Tabii diplomatik hüviyet taşıyan bir görevlidir. Hareketi kendi hükümetine karşı izah edilecek bir harekettir. Bizimle ilgili değildir" diye konuştu.

"FUARLARDA RESMİ MÜEYYİDE UYGULANMAZ"
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Balıkesir'de yaptığı açaklamada, silah sanayİi fuarında Fransa'ya karşı resmi bir müeyyide uygulanıp uygulanmayacağı şeklindeki soruya, böyle bir şeyin söz konusu olmayacağı cevabıNI verdi. Bakan Gönül, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Fuarda müeyyide diye bir şey uygulanmaz. Fuarlar herkesin serbest iradesiyle katılıp, alıcı ile satıcının buluştuğu yerlerdir. Burada müeyyide diye bir şey söz konusu olmaz. Hiç bir firmanın sermayesinin de milliyetine bakmıyoruz, fuarımız bütün firmalara açıktır. Kaldı ki, globalleşme karşısında sermaye millliyeti diye de birşey kalmadı. Pek çok silah üreticisi milli firmalar Avrupa Birliği'nin şemsiyesi altında Avrupa Birliği firması olarak birleştirildi."
 
Bu arada, Bakan Gönül'ün inceleme yapmak üzere geldiği İşbir Elektrik Sanayi A.Ş. fabrikasının girişine asılan, "İşbir Elelektrik Sanayii A.Ş., jeneratör üretiminde Fransız malı ürün bileşenlerini kullanmama kararı almıştır" yazısı dikkat çekti. İşbir yetkililerinin, söz konusu pankartı Fransa Senatosu'nda alınan malum kararın hemen ardından astıkları öğrenildi. Vali Selahattin Hatipoğlu ile Milletvekili Edip Uğur ile askeri ve sivil erkanın eşlik ettiği, Bakan Gönül'ün Balıkesir İşbir Elektrik Fabrikası'ndaki incelemesi devam ediyor.
İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2006 Cumartesi 16:01:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?