7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Musluktan çamurlu su akıyor

Balıkesir’in Edremit ilçesinde geçtiğimiz hafta yağan yağmurlarla birlikte musluklardan çamurlu su akmasının altındaki gerçek ortaya çıktı.

Problemin nedeninin, eski başkan Yunus Bozbey’in döneminde uygulamaya konulan şehir şebeke suyu projesinin eksiklerinden kaynaklandığı belirtildi.
1999-2004 döneminde Belediye Başkanı olan şimdiki Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç’ın, o dönemde Yıldız Teknik Üniversitesi’nce hazırlanan ve İller Bankası tarafından da “Çok olumlu ve uygundur” görüşüyle 5 trilyonluk ödeme yaptığı “Su ve elektrik projesinin” aslından uzaklaşılarak, arıtmasız tesislerle suyun şehre verildiği iddia edildi.

Belediye yetkililerinden edinilen bilgilere göre; Edremit’i kaliteli ve bol Eybek suyuna kavuşturmak amacıyla, o dönemde de Belediye Başkanı olan Av. Tuncay Kılıç, İstanbul Yıldız Üniversitesi’ne, şehre hem su, hem elektrik sağlayacak özel bir proje hazırlattı. Projeyi inceleyen İller Bankası, projenin mükemmel ve verimli olduğunu görerek derhal 5 milyon TL’lik ödeneği Edremit Belediyesi’ne verdi. İçinde çökertme, arıtma, dinlendirme havuzları bulunan filitrasyonlu projeye göre, tesislerde elektrik de üretilecek. Böylece, Edremit Belediyesi gelir de sağlayacaktı. Ancak, başkan Tuncay Kılıç, seçilmeden önce verdiği söze sadık kalarak aday olmayınca, yerine gelen Yunus Bozbey, alınan bilgilere göre, 5 milyon TL’nin 3 buçuk milyonunu suya harcadı. Geriye kalan 1 buçuk milyon TL’nin nereye aktarıldığı belirtilmezken, eksiklerle dolu olduğu öne sürülen tesis hizmete başlatılarak ilçeye su verildi.

Belediye yetkililerinin iddialarına göre, bu büyük projenin hiçbir safhasına uyulmadan yapılan tesislerle, bugün köylerde bile uygulanmayan usullerle verilen sulara çamurun karışması önlenemez hale geldi. Aynı projenin uygulanması için İller Bankası’ndan yeniden kredi alma olanağının da olmadığı söylendi.
Ancak, Edremit Belediyesi, kendi imkânlarıyla, eksikleri tamamlayarak, Edremitlilere sağlıklı ve temiz su içirebilecek. Yağan yağmurlarla birlikte musluklarından çamurlu koyu kıvamlı su aktığını gören vatandaşlar şaşkına döndü.

Edremitliler, hastalığa kapanma korkusu ve endişesi içinde su bayilerinde damacana su almak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Kaz Dağları’nı ve su kaynaklarının içinde yaşayan Edremit halkı, tarihinde ilk defa suya para ödenmek zorunda kaldı,
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2009 Çarşamba 14:39:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?