7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Narenciyeler şimdiden satıldı

 Yaklaşık 3 yıldır alıcı bulamadıklarından dolayı ürünleri dalında çürümeye terk edilen Balıkesir’in Edremit Körfezi’ndeki narenciye üreticileri, bu sezonda üretecekleri ürünlerini 4 ay önceden satmaya başladı.

Bölgede her yıl üretilen yaklaşık 12 bin 350 ton mandalina ve 250 ton portakal şimdiden alıcılarıyla buluştu.

Yurt dışı ihracat sorunları nedeniyle uzun zamandır büyük sıkıntı yaşayarak, ürettikleri tonlarca narenciye ürününü dallarından bile toplayacak durumları olmayan Edremit Körfezi’nin narenciye üreticilerinin bu sezonda yüzleri gülmeye başladı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Edremit Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi A. Yılmaz Diker, henüz çıkmaya başlamayan narenciye ürünlerinin şimdiden satılmaya başlandığını söyledi.

Narenciye çiftçisinin yüzlerini hep gülerken görmek istediklerini söyleyen Diker, “Havran ve Edremit ilçelerimiz ve bu ilçelerimize bağlı belde ve köylerinde üretilen öncelikli olarak mandalina, portakal ve limon türü narenciye ürünleri henüz oluşmaya başlamadı. 3 yıldan beri ürünlerini satacak yer bulamayan çaresiz üreticilerimizin yüzleri bu sezon gülmeye başlıyor. Çok sayıda üreticinin, henüz üretmediği mandalina ve portakal türü narenciye ürünlerini şimdiden sattığı haberlerini almaktayız.

Bu narenciye üreticileri için çok büyük önem taşıyor. Bu üreticilerimiz artık ağaçlarını sökerek başka ürünleri tercih etmeyi düşünüyordu. Bu satışların gerçekleşmesinde iki sebep göze çarpıyor. Birincisi, ihracat bağlantılarının bu yıl erken ve daha sağlam biçimde yapılması, ikincisi de Gümüldür ve Güney Ege’deki narenciye ürünlerinin beklenenin altında miktarda olacak olmasıdır. Alıcılar, şimdiden bölgemize gelip ağaç üzerinde pazarlıklar yapıyor.

Bize gelen bilgilere göre, şimdiye kadar 40 civarında üretici ürününü şimdiden sattı. Edremit ilçemizdeki ortalama 5 bin portakal ağacından 250 ton portakal, 225 bin mandalina ağacından 6 bin 750 ton mandalina, 6 bin limon ağacından 120 ton limon üretimi, Havran ilçemizdeki ortalama 140 bin mandalina ağacından 5 bin 600 ton mandalina üretimi yapılmaktadır. Havran ilçemizde portakal ve limon üretimi yapılmamaktadır” diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2009 Çarşamba 16:15:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?