6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Oksijensizlikten ölmüşler

Balıkesir’in Havran ilçesi Kaymakamı Fatih Genel, çayda yaşanan balık ölümlerinin oksijen yetersizliğinden kaynaklanmış olabileceğini bildirdi.

Yazılı açıklama yapan Genel, “Kaymakamlığımıza Havran Çayı’nda balık ölümlerinin yaşandığına dair bilgi verilmesi üzerine tarafımdan telefon ile durum anında yetkili kurum olan İl Çevre ve Orman Müdürlüğüne bildirilmiş ve aynı gün Havran Sağlık Grup Başkanlığı'nda görevli Çevre Sağlık Teknisyeni Sait Hasançufadaroğlu’nun da katılımıyla Balıkesir Valiliği, İl Çevre ve Orman Müdürlüğünde görevli teknik elemanlarca N.Sibel Bedir, Turgay Arasan’dan oluşan teknik bir heyet tarafından şikayete konu olan Havran çayında incelemelerde bulunulmuştur.

Yapılan incelemelerde ve Kaymakamlığımıza sunulan tutanak rapora göre; Balık ölümlerinin Havran çayının Havran istikametine doğru çöp sahasının yaklaşık 500 m., kum çakıl ocağının yaklaşık 300 m. ilerisinde görüldüğü, ölü balıkların dere yatağının sığ ve su akışının az olan bölümlerinde olduğu, suyun toplandığı, su yoğunluğu ve derinliğin fazla olduğu yerlerde balık ölümlerinin olmadığı, herhangi bir fabrika vb. işletmeye ait pis su deşarjının olmadığı, tespit edilmiştir” ifadesine yer verildi.

Genel, açıklamasında, “Dere yatağının sadece sığ olan bir bölümünde balık ölümlerine rastlanılmış olması, öncelikle derede sıcaklığın yüksek ve temiz su niteliğinde olmayan su miktarının az olmasına bağlı oksijen yetersizliğinden kaynaklanabileceği kanaatine varılmıştır. Havran çayı kenarında tespiti yapılan atık su akışının bulunmadığı 2 adet rögarın Belediye kanalizasyon sistemine ait olmadığının anlaşılması üzerine sofralık zeytin üretim ve paketleme konusunda faaliyet gösteren şirkette de İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından konu ile ilgili inceleme yapılacaktır” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 15:26:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?