6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Orman Genel Müdürü Balıkesir'de

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yangınlara anında müdahale edilebilmesi için ülke genelinde 200'ün üzerinde havuz ve gölet yapıldığını söyledi. 

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Balıkesir'in Dursunbey İlçesi'nde yanan orman alanlarını ve Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki teknik donanımları inceleyerek helikopterle Balıkesir'e geldi. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü'nün orman tamirhanesine iniş yapan Kahveci, burada teknik donanımları ve personel kadrosunu denetledi. Orman Bölge Müdürlüğü hizmet binasında istişare toplantısı öncesi basın mensuplarıyla görüşen Kahveci, hafta sonlarının yangınları için kritik dönemler olduğunu söyledi. Kahveci, "Bölgelerimiz yangına hazır mı değil mi, bir ihtiyaçları var mı diye bir görmek istedim. Teknik donanımının çok üst seviyede olması her zaman başarıyı sağlamıyor. Tabi bunlar olmasa olmuyor. Biz de bunlara en üst seviyede sahip olmaya çalışıyoruz. Elimizde 6 tanesi kurumumuzun olmakla beraber 20 tane helikopterimiz var. Türk Hava Kurumu'ndan kiraladığımız 5 uçak var. İstanbul Belediyesi'nin tahsis ettiği uçaklar var. Balıkesir için söylenecek pek bir şey yok. Gerekli tedbirlerimiz alındı. Burada bir helikopterimiz var. Çıkabilecek bir yangına Bursa, Çanakkale, İzmir gibi illerden yarım saat içinde 5 helikopter gelebilir. karşı ateş tekniğini gerektiği zaman gerektiği yerde kullanıyoruz. Kaş'taki yangında bunu kullandık. Oradaki yangına sayın bakanımız ile gidip değerlendirdik ve yangına karşı ateşten başka bir yöntemle müdahale edemeyeceğimiz kanaatine vardık ve gerekli tedbirleri alarak karşı ateş talimatını verdik. Bu yöntemi biz daha evvel de bazı yangınlarda kullandık ama pek kamuoyu ile paylaşmadık. Çünkü kamuoyunun pek ilgisini çekmedi bu. Karşı ateş, eğer iyi tedbirler alınmazsa daha büyük sıkıntı da açabilir. Bütün meslektaşlarımız bu tekniği bilir ve yangına komuta eden en üst ormancı eleman karşı ateş tekniğini uygulamaya karar verir ve uygular" dedi. 

Ülke genelinde yangınlara anında müdahale edilebilmesi için 200'ün üzerinde havuz ve gölet yapıldığının altını çizen Kahveci, "Biz yangınla mücadelede en etkili kimyasalın su olduğuna inanıyoruz. Muhtemel yangın çıkabilecek alanlarda suyun yakınlığı veya uzaklığı yangını ciddi şekilde etkiler. Bir helikopterin sahadan yangına su getirmesi mesafe uzarsa gecikiyor. 15 dakika-20 dakikada bir geliyor. Yangın alanlarına su kaynaklarının yakın olması lazım. Biz Genel Müdürlük olarak, böylesi blok ormanların bulunduğu yerlerde göletler ve yangın havuzları yapılması konusunda bir proje geliştirdik ve projeyi uygulamaya koyduk. Bugün itibariyle 200'ün üzerinde gölet ve havuzlar yaptık. Hatta bazı gölet ve havuzların yapılmasında bazı firmalar sponsor oldu. Biz Orman Genel Müdürlüğü olarak yeterli bütçeye ve güce sahibiz. 300-500 havuz ve gölet yapacak kadar bütçemiz var. Ancak bu bir dayanışma, işbirliği örneğidir" diye konuştu. 

Kahveci, toplantının ardından Çanakkale ve İzmir illerini denetlemek üzere Balıkesir'den helikopterle hareket etti.

iha
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2006 Cumartesi 23:29:51
Güncelleme :26 Ağustos 2006 Cumartesi 23:51:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?