6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Ormancılık Günü kutlanacak

Balıkesir'in Edremit Orman İşletme Müdürlüğü, 21 Mart 'Dünya Ormancılık Günü' dolayısıyla ormanlara sahip çıkılması konusunda halkı uyardı.

Orman İşletme Müdürü Muhammed Karahan, "1971 yılından bu yana dünyanın kuzeyindeki tüm ülkelerde 21 Mart Dünya Ormancılık Günü olarak kutlanıyor. en önemli doğal varlıklarından biri olan ormanlarla ilgili, Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), 21 Mart gününü kuzey yarıkürede ilkbaharın, güney yarım kürede de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etti ve federasyonun teklifiyle Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından benimsenerek üye ülkelere tavsiye edildi. O günden bu yana 21 Mart, Dünya Ormancılık Günü, 21 Mart'ı içerisine alan hafta da Orman Haftası olarak kutlanıyor. Türkiye'nin de 1975 yılında dahil olduğu uygulamada çeşitli eylem ve etkinliklerle ormanların ve ormancılık çalışmalarının önemine dikkat çekilmesi amaçlanmaktadır" dedi

Karahan, "Ormanlar, hayvanların barındığı, çeşitli bitkilerin bulunduğu sık ağaç topluluklarıdır. Ormanda büyük ağaçlar, ağaççıklar, mantar­lar, otlar, yüzlerce, binlerce bitki bir arada bulunur. Çam, sedir, köknar, ladin, ardıç, meşe, dişbudak, kayın, gürgen belli başlı orman ağaçlarıdır. Eskiden yeryüzünün büyük bir bölümü ormanlarla kaplıydı. İnsanların bilgisizlikleri nedeniyle yok edilen ormanların yerini bozkır­lar, çoraklaşan topraklar, çöller aldı. İnsanlar her zaman ağaca ve ağaçtan yapılan çeşitli araç ve gereçlere ihtiyaç duymuşlardır. Ormanlar, ağaçlar, toprağın nemli kalmasını sağlar. Toprak kaymasını (erozyonu) önler, selleri durdurur. Ormanlar yöre­nin iklimim etkiler, yağmur yağmasını sağlar. Çok sıcakları, şiddetli soğuk­ları önler. Ormanlar aynı zamanda av hayvanlarının barınağıdır. Ormanlar bir ülkenin doğal güzellik ve zenginlik kaynağıdır. Öte yandan kullandığımız araç ve gereçlerin çoğu ağaçlardan yapılır. Evimiz, önümüzdeki masa, oturduğumuz sandalye, elimizdeki kalem, defterimiz, yaktığımız odun hep ağaç ürünleridir. Ayrıca ağaçlar endüstrinin birçok kollarında, boya sanayiinde, ilaç yapımında kullanılır. Bize bu kadar yarar sağlayan, ülke ekonomisinde önemli yeri olan ormanları korumalıyız. Ağaç dikip, yeni ormanlar yetiştirilmesine yardımcı olmalıyız. Ormanlara en büyük zarar insanlardan gelir, insanlar orman işletmelerinden izin almadan, çıra yapmak, reçine çıkarmak için ağaçları yara­lar.

Tarla açmak, yerleşim yeri kurmak, hayvanlara otlak yeri açmak için ormanları yok ederler. Ateşin söndürülmeden bırakılması sigaranın söndürülmeden atılması, koskoca bir orman alanının yanıp kül olmasına sebebiyet verir. Yanan ormanın yerine yenisinin yetiştirilmesine bir insanın ömrü yetmez. Ormanlara zarar vermek, ceza yasalarımıza göre suçtur. Orman suçları bağışlanmaz suçlar­dandır. Her yıl 21 Mart gününü Ormancılık Haftası olarak kutluyoruz. Bizler de çevremizdeki ormanlara sahip çıkalım ormanlarımızı koruyalım orman yangınlarına karşı hassas olalım, en ufak bir usulsüzlük gördüğümüzde lütfen ücretsiz 177 nolu telefona bildirelim" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 19:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?