6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Ormanlara level istasyonu

Balıkesir'in Dursunbey Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Yayla Şefliği bölgesindeki dünyaca ünlü Karaçam ormanlarının araştırılması ve üzerindeki hava kirliliğinin etkilerinin izlenmesi amacıyla, "Level" istasyonları oluşturuldu. Projenin Avrupa ile ortaklaşa hazırlandığı bildirildi.

Dursunbey ilçesinde Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Yayla Şefliği bölgesinde Dünyaca ünlü Karaçam ormanlarının araştırılması için level istasyonu oluşturulduğu açıklandı. Dursunbey Orman işletme Müdürü Cemal Yeşilyaprak, 1985 yılında ormanlar üzerindeki hava kirliliğinin etkilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi uluslar arası işbirliği programı hazırlandığını, bunun sonrasında 1990 yılında Strazburg konferansı kararlarından ilki olan orman ekosistemlerinin izlemesi kararları alındığını hatırlattı. Bu kararlar doğrultusunda Türkiye'deki orman sistemlerinin izlenmesi durumunun düzenli olarak raporlanması amacıyla, '' Türkiye'de Sürdürülebilir Orman Yönetiminde Ormancılık Bilgi Sisteminin Geliştirilmesi" projeleri ile Ocak 2006'da ilk çalışmaların başladığı bildirildi.

Türkiye genelinde Level istasyon sayısının 8 olduğunu belirten Cemal Yeşilyaprak, "Proje kapsamında yoğun izleme ve ölçme yapılan, 'Seviye II" sabit deneme alanlarından AR-GE daire başkanlığı sorumludur. Level istasyonlarının nerelere konulacağı ağaç türlerine göre yer tespiti yapılarak belirlenir. Dursunbey Orman işletme Müdürlüğümüzün Yayla Şefliği bölgesine konulan istasyon ise Karaçam ağaç türünü incelemek amaçlıdır ve en önemli istasyondur. Yayla İşletme Şefi Ahmet Kaya sorumlu şef, Şakir İnan da yardımcısı olarak görevlendirildi. Bu konuda seminere katılarak bilgi sahibi olmuşlar ve araştırmaları nasıl yapılacağını bilmektedirler. Level istasyonları Türkiye'deki orman ekosistemini incelemek amacıyla kurulmuştur" dedi.
Level istasyonundaki su toplama yerlerinde biriken suların haftada bir defa İzmir Orman Araştırma Müdürlüğündeki laboratuarlara gönderildiği, alınan su örneklerinin ozon zararı ölçümü ve diğer ölçümlerinin bu laboratuarda incelendiği bildirildi. Bilgilerin İnternet ortamına yapılan veri girişlerinin ardından Türkiye ve dünyadan izlenmesinin sağlandığı kaydedildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2009 Perşembe 18:10:59
Güncelleme :9 Temmuz 2009 Perşembe 18:13:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?