7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Osmanlı Sucuğu'na büyük ilgi

Balıkesir'in Edincik beldesinde 12 kiloluk baton halinde satılan 'Osmanlı Sucuğu' yurtiçi ve yurtdışından büyük ilgi görüyor.

Beldenin merkezinde bulunan Edincik Kasap Et Market'in işletmecisi Ali Yalçın, yüzyıllara dayanan Osmanlı Sucuğu geleneğini yeniden uygulamaya başlattı. Hayvanın kalın bağırsak zarına sarılan özel yapım sucuk, 12 kiloluk batonlar halinde yada dilim şeklinde satılıyor.

Kilosu 15 TL'den satılan sucuğa Türkiye'nin yanısıra yurtdışından da talep geldiğini belirten kasap Ali Yalçın, "Osmanlı zamanında sucuk bu şekilde yapılırdı. Edincik'te Osmanlı'nın ilk beldelerinden olduğu için sucuğun tarifi bizde mevcuttu. Daha sonra alım gücü düştükçe sucuklar da küçülmeye başlandı. Bu sucuk hayvanda sadece bir yerden çıkan etlerden hazırlanır, kullanılan baharatlarda özeldir. Macarlar bile Osmanlı'dan gördükleri sucuğa benzer şekilde salam yapmışlardır. Sucuğu yapmaya başladığım günden beri İstanbul, İzmir, Bursa, Balıkesir'deki yaşayan vatandaşlardan yoğun bir talep gelmeye başladı. Yurtdışına giden vatandaşlar alıyor, Avustralya'ya dahi bu sucuğu gönderdik, orada yaşayanlarda Osmanlı sucuğunun tadına baktı. Sucuk istenirse tavada, yumurtalı şekilde hatta fırında dahi yapılabilir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2009 Cuma 14:02:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?