7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Osmanlı'dan beri ayakta

Balıkesir'in Gönen ilçesine bağlı Yeniakçapınar Köyü'ndeki 800 yıllık olduğu tahmin edilen tarihi çınar ağacı büyük ilgi çekiyor.

Gönen'in simgelerinden biri olan ve 800 yaşında olduğu tahmin edilen tarihi çınar ağacının, Osmanlı döneminde dikilmiş en diri çınar olma özelliğini taşıdığı belirtildi.

Her biri ağaç gövdesi kalınlığındaki heybetli dallarıyla Yeniakçapınar'ı adeta kucaklayan çınar, anıt ağaçları arasında en kısa zamanda yerini alacak. 35 metrelik boyu ve 14 metrelik çevresiyle görenleri şaşkına çeviren tarihi çınarın, her bir dalının kalınlığı bile 3-4 metreyi buluyor. Yeniakçapınar Köy Muhtarı Zeki Durmuş, çınarın anıt ağaç olarak tescil edilmesini istediklerini belirterek, "Birçok asra şahitlik yapan ağacı gözümüz gibi koruyoruz. Köy merkezinde bulunan çınar ağacını ziyaret etmek isteyenlere yardımcı olmaya hazırız" dedi.

Yeniakçapınar köy merkezinde bulunan tarihi çınar ağacının köyün sembolü haline geldiğini belirten vatandaşlarda, "Bu ağacı 20 kişi güçlükle kucaklayabiliyor. Zaman zaman bu bölgeye gelenler, fotoğraf çektirmeden buradan ayrılmıyorlar. Yüzlerce yıl ayakta kalan tarihi çınar ağacının koruma altına alınmasını istiyoruz" dediler.
 

iha
Yayın Tarihi : 11 Temmuz 2009 Cumartesi 18:29:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?