6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Pahalı yem sütçülere darbe vuruyor

Balıkesir'in Manyas ilçesinde tarımsal kalkınma kooperatiflerinin bu ayki toplantısına Kızık Köyü Kooperatifi ev sahipliği yaptı.

Manyas öğretmen evinde yapılan toplantıya 23 tarımsal kalkınma kooperatifinin yöneticileri ile Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman katıldı. Günlük 130 ton sütün üretildiği ilçede, kooperatif yöneticileri, süt fiyatlarının düşüklüğünden şikayet etti.

Sütün litresinin fabrika ve mandıralar tarafından ocak ayı itibarı ile 50 kuruşa yüzünden zor günler geçiren üreticilerin yem maliyetlerini azaltmanın yollarını aradığını belirtildi.Kızık Kooperatifi Başkanı Şenol Dingaz, süt üreticisinin en büyük sıkıntısının süt tozu ithalatı, desteklemelerin düşüklüğü ve mera olduğunu söyledi.

Süt sığırcılığı da yapan mandıracı Ziraat Mühendisi Mehmet Yıldırım ise, süt üreticilerine kendi yemlerini kendilerinin üretmelerini tavsiye ederek, “Hayvancılıkta yem meselesi halledildiğinde işin yüzde 70'i hallolmuş demektir. Siz eğer bütün yeminizi dışarıdan alırsanız bir şey kazanmanız mümkün olmaz. Bir de ineğiniz doğum yaptığında onu ilk hafta günde altı kez sağın. Böylece ineğin meme bezleri genişler ve süt akışı hızlanır. Daha sonra sağımı günde üçe düşürün. Göreceksiniz ki süt verimi yükselecektir” dedi.

Türkiye’de en fazla sütün üretildiği ilin Balıkesir olduğu, il genelinde günlük süt üretiminin 2500 ton olduğu öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2009 Salı 14:18:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?