7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Polisten hırsız uyarısı!

Balıkesir Emniyet Müdürlüğü, yaz tatilinin başlamasıyla birlikte tatile çıkan vatandaşları geride yalnız bıraktıkları evlerinde gerçekleşebilecek hırsızlık olaylarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği bünyesinde çalışan 24 mahalle polisi, hırsızlık olaylarına karşı vatandaşları uyarıyor. Mahalle mahalle, sokak sokak dolaşıp evleri kontrol eden polisler, ziline bastıkları evlerin kapısını kontrol etmeden açan vatandaşları, "Kapıda kimin olduğunu bilmeden neden açıyorsunuz?" diye uyardı. Yaz mevsimiyle birlikte şehir merkezlerinde hırsızlık olaylarında büyük bir artış olduğu bildirildi.

Çalışanların senelik izne çıkması, tatilcilerin yazlıklarına geçmesiyle birlikte boşalan evler kapıların kilitlenmesine rağmen yeterli tedbir alınmayınca hırsızlara gün doğduğunu belirten yetkililer, boş evlere komşuların göz kulak olmasını, mahalle ve sokakta fark edilen yabancı kişi veya araçlarla ilgili hemen ihbarda bulunulmasını istediler. Hırsızların evin boş olduğunu anlamaması için basit fakat caydırıcı önlemler alınabileceğini belirten Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli Komiser Halil İbrahim Adıgüzel, "Özellikle yaz aylarında tatile çıkan veya herhangi bir nedenle evlerinden geçici olarak ayrılan vatandaşlarımız, evlerinin güvenliği için komşularına gidecekleri yeri ve telefon numaralarını vermeliler, herhangi bir olumsuzluk halinde komşuları ile irtibata geçebilmeliler. Komşuları tarafından posta kutularının alımı sağlanmalı.

Herhangi bir şahıs tarafından komşularına nerede oldukları sorulduğunda kesinlikle komşu tarafından dönecekleri tarih konusunda yabancı şahıslara, akrabası olduğunu söylese bile bilgi verilmemeli. Balkon kapılarının ve pencerelerin kapalı tutulması, zorlamayla açılmayacak şekilde tedbirler alınması, özellikle zemin kat ve çıkılması kolay olan dairelere girişleri engelleyici tedbirler alınması gerekmektedir. Uzun süreli ayrılıklarda evlerde değerli eşyalar bırakılmamalı. Evdeki değerli eşyaların yatak odalarından ziyade akla gelmeyecek odalarda ve diğer bölümlerde muhafaza edilmesi daha uygun olur.

Sıcakların başlamasından dolayı gece dairelerin pencere ve balkon kapıları bırakılarak yatılması da son derece sakıncalı. Hangi katta olursa olsun pencere ve kapıların açık olması güvenli değildir. Dairelerin pvc ve sağlam ahşap olmayan pencere ve kapıları tornavida veya benzer cisimler ile açılmasını engelleyici tedbirler alınmalıdır" dedi.

UYGULAMALI HIRSIZLIK
Toplum Destekli Polislik Bürosu'nda görevli, "Mahalle polisleri", Balıkesir kent merkezinde semt semt, mahalle mahalle dolaşıp ev ve iş yerlerinde ziyaret ettikleri vatandaşlara hırsızlık olaylarına karşı nasıl önlem alacakları konusunda bilgiler verip, broşür dağıttı. Kahvehane toplantılarıyla da vatandaşların hırsız ve hırsızlık olaylarına karşı tedbirli olmaları konusunda uyaran polisler, vatandaşların şüpheli gördükleri her konuyla alakalı olarak hemen, "Alo 155 Polis İmdat" telefonunu arayıp ihbarda bulunmalarını istedi.

Gerçekleşmiş bir hırsızlık olayında ise görevliler gelinceye kadar suç yerindeki eşyalara dokunulmaması ve evin muhafaza altına alınması gerektiği bildirildi. Bir kahvehane toplantısında polislerin uyardığı vatandaşlardan biri ise hırsızların daha çok zengin ve varlıklı kişilerin evlerine girdiğini, kendilerinin fakir olduğu için hırsızların hedefi olmayacağını söylemesi vatandaşların bu konuda daha bilinçli olması gerektiğini gösterdi. Öte yandan, Asayiş Şube Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro ekipleri, rasgele seçilen bir evin üzerinde tatbikat yaptı. 3 katlı binanın açık bırakılan kapısından içeriye giren hırsız kılığındaki sivil görevli, binanın içindeki posta kutusunda bekleyen evraklardan boş olduğunu anladığı ikinci kattaki eve çıkıp hırsızlık yaptı.

Evin ahşap kapısını kendi yöntemiyle açan hırsız, sessizce girdiği evin içinde hızlı süren kısa bir aramadan sonra ele geçirdiği altınları alıp aynı sessizlikte dışarıya çıktı. Altınları cebine dolduran sözde hırsız, gündüz vakti kimse fark etmeden gözlerden kayboldu. Hazırlanan senaryo hırsızların yazlıktaki vatandaşların önlem almadan bıraktıkları evlerinin ne kadar kolay ve rahat bir şekilde soyulabileceğini kanıtladı. Balıkesir Emniyet Müdürlüğü, vatandaşların kendilerine iletilen önlem ve uygulamalarla ilgili tedbirleri mutlaka almaları konusunda uyarmaya devam ediyor. Toplum destekli Polislik Bürosu'nun bu çalışmalarından büyük memnuniyet duyan vatandaşlar ise Emniyet Müdürlüğüne bu çalışmaları için teşekkür etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 26 Haziran 2009 Cuma 17:32:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?