3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Ro Ro'dan düşen kamyonlar çıkarılıyor

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 14 Eylül akşamı batan 'Hayat N' isimli Ro-Ro gemisinin güvertesinde bulunan kamyonlar, yüzer platform üzerindeki vinçle denizden çıkarılıyor.

Bandırma Limanı çıkışında 'Hayat N' isimi Ro-Ro gemisinin içinde denize gömülen kamyonların gemi güvertesinden çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Kurtarma çalışmalarını yürüten Solar firması tarafından geçtiğimiz günlerde gemiden denizin dibine oturan 8 adet kamyonun çıkarılmasının ardından çalışmalara bir süre ara verilmişti.

Hava şartlarının düzelmesiyle birlikte römorkör tarafından çekilerek gemi enkazının bulunduğu bölgeye getirilen 'Craen' adlı yüzer platform üzerindeki vinçle gemideki kamyonlar da çıkarılmaya başlandı. Bandırma Liman Başkanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, ilk etapta yana yatmış halde yaklaşık 25 metre derinde bulunan geminin üst güvertesindeki 20 adet kamyonun çıkarılacağı belirtildi.

65'e yakın kamyonun bulunduğu belirtilirken, geminin diğer güvertelerindeki kamyonların da kurtarma planı çerçevesinde çıkarılacağı kaydedildi.
İkinci etap çalışmaların ilk gününde firmaya bağlı 9 dalgıçın bölgede dalış yaptığı belirtilirken, sabah saatlerinden itibaren 3 adet kamyonun vinçle denizden çıkarıldığı kaydedildi.

Bandırma Limanı'na hızlı feribot, deniz otobüsü ve yük gemisi giriş-çıkışlarında ise dalgıçların etkilenmemesi için kurtarma çalışmalarına ara veriliyor. Kayıp 2 kişinin cesedine ulaşılması durumunda ise Bandırma Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla çalışmalara ara verileceği kaydedildi.

Gemi kazasıyla ilgili olarak Balıkesir Vali Yardımcısı Sebahattin Kapucu başkanlığında oluşturulan kurulun 9 Ocak 2009'da yapacağı toplantının ardından, firmanın sunacağı kurtarma planına göre geminin denizden çıkarılması çalışmalarına da başlanacak. Mümkün olduğu kadar fazla kamyonun çıkarılarak geminin ağırlığının hafifletilmesi amaçlanıyor. Yapılacak incelemenin ardından geminin balon sistemi denilen yöntemle içindeki depolara hava basılarak yüzdürülmesi ya da parçalanarak çıkarılmasına karar verilecek.

14 Eylül 2008 akşamı 106 yolcu ve mürettebat, 73 kamyon ve 2 otomobille birlikte Bandırma-Ambarlı seferini yapan Hayat N isimli Ro-Ro gemisi, Bandırma Limanı çıkışında batmıştı. Kazada 3 kamyon sürücüsü hayatını kaybederken, kaybolan 2 kişi ise bulunamadı.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Aralık 2008 Perşembe 17:58:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?