6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Sağlık toplantısı Edremit'te yapıldı

Balıkesir İl Sağlık Müdürlüğü, 15 gün arayla düzenlediği ilçe sağlık grup başkanları değerlendirme toplantılarını ilçelerde yapma kararı aldı. İlk toplantı Edremit'te yapıldı.

Her 15 günde bir İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çalışkan'ın öncülüğünde il merkezinde toplanan 18 ilçenin sağlık grup başkanları, bu defa Edremit'te toplandı. İlçelerin tanınması ve tüm sağlık grup başkanlarının daha koordineli bir biçimde çalışmasının hedeflendiğini belirterek böyle bir karar alındığını açıklayan İl Sağlık Müdürü Çalışkan, ikinci toplantının Dursunbey ilçesinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Toplantıda daha sonra uzmanlar tarafından ana çocuk sağlığı eğitimleri, Aşı Haftası ile ilgili programlar, sağlık hizmetlerinin il geneli ve ilçelerdeki değerlendirmeleri ele alındı.

Ana çocuk sağlığı ile ilgili uzmanlar şunları söyledi: "Ülkemizde yılda 1 milyon 780 bin gebelik meydana gelmekte, bunların 1 milyon 378 bini canlı doğum olarak sonlanmaktadır. Her yüz bin canlı doğumda 19 annemiz doğum ve gebelik ile ilgili olarak yaşamını yitirmektedir. Yani Türkiye' de her gün 1 anne yaşamını yitirmektedir. Yapılan araştırmalara göre ölen annelerin 2 bölü 3'ünü elimizdeki mevcut imkanlarla önlenebileceği gösterilmiştir. Bizim hedefimiz ülke olarak yüz binde 10'lara inmek, amacımız önlenebilir tüm anne ölümlerini önlemektir. Anne ölümlerinin çoğunun önlenebileceği dikkate alındığında, acil Obstetrik bakım hizmetlerinde kalitenin iyileştirilmesi, her an hazır bulunma, süratli müdahale, hasta haklarına saygı, sağlık kuruluşlarının yeterli araç gereçle donatılması ve personelin eğitim ihtiyaçları giderilerek bunu sağlamak mümkündür. Acil Obstetrik bakım hizmetlerinin 7 gün - 24 saat kesintisiz en yüksek etkinlikte ve ekip anlayışı ile verilmesine ihtiyaç vardır"

Konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Çalışkan ise, tüm sağlık personeline en az 1 günlük eğitim verileceğini söyleyerek, "Bu kapsamda öncelikle yöneticilerimiz, il yöneticileri, ilçe yöneticileri ve başhekimler ile bilgilendirme toplantıları yapıldı. Valimiz başkanlığında tekrar toplanarak o toplantılarda alınan kararlar, görüşler sunulacak ve ilimizin programı oluşturulacak. Yine anne ölümleri tüm toplumu ilgilendirdiğinden diğer sektörlere de bilgilendirme yapılacak ve bu sektörlerinde desteği alınacak. Yine proje kapsamında tüm personel doktor, ebe, hemşire, şoför, sağlık memuru, kapı görevlisi, temizlik görevlisi yani sağlık kuruluşlarımızda ve 112 ambulanslarımızda çalışan herkes 1 günlük bilgilendirme eğitiminden geçecek. Projenin amacı, kadın sağlığını geliştirerek anne ölümlerini ve sakatlıklarını azaltmak, acil obstetrik bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi ve kalitesinin arttırılmasıdır" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 11:02:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?