6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Sel zararları tespit edildi

BALIKESİR İL GENEL MECLİSİ SEL ZARARLARINI TESPİT ETTİ

Balıkesir İl Genel Meclisi'nin CHP Grup Başkan Vekili Namık Havutça, Balıkesir'in Bandırma, Gönen, Erdek ve Marmara ilçelerinde geçen Eylül ayında meydana gelen sel felaketinin ardından Balıkesir İl Genel Meclisi tarafından oluşturulan komisyonlar tarafından bu bölgelerdeki toplam hasar ve zarar miktarlarının tespit edildiği belirtti.

CHP Grup Başkan Vekili Namık Havutça, İGM üyeleri İsmet Koçyiğit ve Ahmet Göçmez, Bandırma'da düzenledikleri basın toplantısında sel zararlarını açıkladılar. Sel felaketinin ardından grup olarak İGM'de verdikleri önergenin diğer partiler tarafından da kabul edilmesiyle sel zararlarının tespiti için başlatılan çalışmaların tamamlandığını belirten Havutça, Balıkesir İl Genel Meclisi'nin sel zararlarıyla ilgili hazırladığı rapordan bilgiler verdi. Havutça, "Bandırma ve bölgemiz büyük bir sel felaketi yaşadı. Özellikle Bandırma, Erdek ve Gönen'deki zararları tespit edilmesi için bir önerge verdik. İl Genel Meclisi'nde bu önergemiz diğer partilerin de desteğiyle kabul edildi. İl Genel Meclisi'nde oluşturulan Tarım Komisyonu, Sağlık Komisyonu ve İmar Komisyonu üyeleri bölgemize gelerek zararları tespit etti. 16 Ekim tarihinde Tarım ve Hayvancılık, Sivil Savunma ve İmar Bayındırlık komisyonları bölgemize geldi. Gönen'de 10 köyde tarım arazileri zarara uğradı, 255 çiftçi ailesi etkilendi ve toplam 6 bin 184 dekar tarımsal alan zarar gördü. Toplam zarar 5 milyon 733 bin TL'dir ve 111 çiftçinin zarar oranları yüzde 40'ı geçti. Ayrıca 3 adet köprü tamamen yıkıldı, 2 köprü büyük zarar gördü. Gönen ve Sarıköy içme suyu hattı, Babaköy, Gündoğdu, Tuzakçı, Hasanbey, Pehlivanhoca grup su hattında büyük zarar var. Ayrıca 21 köyde heyelan, menfez, dolgu, istinat duvarı ve yol ciddi zararlar gördü bunların maddi karşılığı 4 milyon 910 bin TL ediyor. Gönen'de toplam zarar ise 10 milyon TL'den fazladır. Bandırma'nın 11 köyünde 99 çiftçi ailesi selden etkilenmiş, toplam 1 milyon 314 bin TL zarar meydana gelmiştir. Ayrıca 229 adet arı kovanı, 18 adet keçi, 50 adet kuzu, 40 bin 150 adet yumurta tavuğu sel afeti sonusu telef oldu.

Erdek'te bazı yolların bozulması, alt yapıların çökmesi, temiz su ve pis su borularının hasar görmesi neticesinde atık su ile kullanım suyunun birbirine karıştığı ve toplam buradaki hasarın 1 milyon 473 bin TL olduğu tespit edildi. Bunun yanında ilçede 352 adet mesken ve işyerleri, 25 adet otel ile sahil bandındaki kumsalda sel suları altında kalmış ve ciddi hasara uğramış ve toplam zarar ise 530 bin TL olmuştur. Ayrıca Poyrazlı, Paşalimanı, Narlı, İlhanlar, Doğanlar ve Ballıpınar köylerindeki köy yolları, alt ve üst yapılar zarar gördü. Marmara'da Avşa beldesinde meydana gelen taşkınlar nedeniyle alt ve üst yapıların zarar gördüğü, Topağaç, Asmalı ve Ekinlik köylerinde sel nedeniyle çevre düzenlemesi, yol, mezarlık gibi kısımlarda zararlar olduğu görüldü. Bu hasarların kısmen de olsa telafisi için Başbakanlık Ekonomik ve Sosyal İşler Başkanlığı'nca Balıkesir İl Özel İdaresi hesabına gönderilen 500 bin TL'den, Balıkesir merkez ilçeye 50 bin TL, Gönen'e 200 bin TL, Bandırma'ya 100 bin TL, Erdek'e 75 bin TL ve Marmara'ya 75 bin TL gönderildi. Bizim İl Genel Meclisi'nde bu konuyu ısrarla gündeme getirmemiz neticesinde biraz daha para geldi. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden gönderilen 55 bin TL ek paranın 30 bin TL'si Gönen Sarıköy'e, 25 bin TL'si ise Avşa'ya yardım olarak aktarıldı. Ayrıca İl Özel İdare bütçesinden Gönen'de kullanılmak üzere 200 bin TL yardım Köylere Hizmet Götürme Birliği'ne aktarılmıştır" dedi.

Selden zarar gören çiftçilere destek verilmesi gerektiğini belirten Havutça, yapılan yardımların az olduğunu ifade ederek, "Örneğin Bandırma'da sadece köylerde 1 milyon 314 bin TL zarar var bunun karlığında aldığımız para sadece 100 bin TL. İl Genel Meclisi'nin bu tespitinden sonra ortaya şöyle bir tablo çıkıyor. Bölgemiz afet boyutunda bir fekalet yaşamıştır. Balıkesir ilinin iktidar partisi milletvekillerine sesleniyorum. Bandırma, Erdek ve Gönen tarihinin en büyük felaketini yaşadı. Sizler bu bölgenin afet bölgesi olması için hangi girişimlerde bulundunuz? Bu bölgedeki insanların zararlarının tazmin edilmesi için ne yaptınız? Önümüzdeki günlerde Balıkesir İl Genel Meclisi'nde tekrar gündeme getireceğiz. Siyasetçinin öncelikli görevi kendi bölgesindeki insanların aşına, işine sahip çıkmaktır. Çiftçinin yeniden üretebilir hale gelmesi, zarar gören insanların zararlarının karşılanması için çalışacağız" şeklinde konuştu.

BANDIRMA'YA KURULMASI GÜNDEMDE OLAN TERMİK SANTRAL

Basın toplantısında Bandırma'nın Dutliman köyü yakınına kurulması gündemde olan kömürle çalışan termik santral konusuna değinen İGM üyesi İsmet Koçyiğit, konunun ısrarla takipçisi olduklarını söyledi. Köy halkı tarafından toplanan imzaların İl İmar Komisyonu'na tesli edileceğini ifade eden Koçyiğit, "İmar Kentsel İyileştirme Şubesi'nden aldığım bilgiye göre termik santralin kurulması için 1/25 binlik imar planı yerine 1/1000'lik imar planı gerekiyor. Bu nedenle imar planındaki değişiklik için konu İGM gündemine gelecek. İGM geçtiğimiz yıllarda bu tip konularda örnek olacak kararlar vermişti. Ayrıca köy halkının santralin kurulacağı mera alanın vasfının değiştirilmemesi için topladığı imzalarda muhtar tarafından İl Mera Komisyonu'na verilecek" dedi.

İGM üyesi Ahmet Göçmez ise üyesi olduğu İnsan Hakları Komisyonu'nun çalışmaları hakkında bilgi verdi. Komisyonun Bandırma'da artık her ay düzenli olarak toplantı yapacağını belirten Göçmez, "Bandırma'ya yeni atanan Kaymakamamız Ali Mantı başkanlığında komisyonumuz uzun süre aradan sonra geçtiğimiz ay ilk toplantıyı yaptık. Bundan sonra da her ayın üçüncü haftası komisyonumuz toplanarak çalışmalarına devam edecek. Kaymakamımız Ali Mantı'ya gösterdiği duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Komisyon olarak Bandırma'da Belediye ve Kaymakamlık'ta bulunan insan hakları şikayet kutusuna konulan şikayetleri değerlendiriyoruz. Bu kutuların ilçenin değişik noktalarına daha çok sayıda yerleştirilmesi içn talepte bulunacağım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2009 Cumartesi 19:59:02
Güncelleme :14 Kasım 2009 Cumartesi 20:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?