6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Seralarda topraksız tarım

Balıkesir'in Manyas ilçesinde jeotermal suyla ısıtılan seralarda topraksız tarım yöntemiyle domates yetiştirilmesi için Kuveytli bir firma harekete geçti.

Köylere Hizmet Götürme Birliği salonunda yapılan toplantıya, Manyas Belediye Başkanı Hasan Kahraman, İlçe Tarım Müdürü Dursun Yanlıç, Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç, sivil toplum örgüt temsilcileri ve muhtarlar katıldı.

İnşaat alanında faaliyet gösteren ancak tarım sektöründe de yatırım yapmak isteyen Kuveytli Sabah El Bahes firmasının Türkiye temsilcileri tarafından verilen bilgiye göre, firma evvela sıcak su arayacak, daha sonra topraksız tarımın altyapısı oluşturulacak. Firma, topraksız tarım için jeotermal kaynağı bulduğu andan itibaren 3 bin dekar araziyi 25 yıl süre ile kiralayıp, bin ila 3 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Dünyada topraksız tarımın 30-40 yıldır var olduğunu, ülkemizde ise 2002 yılında topraksız tarım uygulamasının başladığını ve projelerinin global GAP sertifikasına sahip olduğunu söyleyen firma yetkilileri, projenin Manyas'ta başarıya ulaşması halinde ilçenin sosyo-ekonomik yönden gelişeceğini belirttiler.
Toplantıya katılan Gönen Ticaret Odası Başkanı Mehmet Karatan ise, yenilenebilir enerji konusunda dünyanın jeotermal enerjiye yöneldiğini, bölgenin de jeotermal enerji açısından zengin olmasının yerli ve yabancı yatırımcıların iştahını kabarttığını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 12:56:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?