3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

SGK'da 'Çip Arşiv' dönemi başlıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı, tüm arşivlerini dijital ortama aktarmak için çalışmalara başladı. 

Alt yapısı üzerinde çalışılan yeni arşiv düzenlemesinin sonunda tüm dosyalardaki bilgi ve belgeler maksimum kapasiteli, "çip"lerde muhafaza edilecek. Sadece Balıkesir'deki kurumun arşivinde yalnız sigortalılara ait 2 milyon 500 bin tane dosya bulunuyor. "Çip arşiv" ile SGK'da çok ciddi bir bürokrasi sıkıntısına da son verilmiş olacak.

ARŞİV CAN DAMARI

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Balıkesir İl Müdürü İsmail Sevinç, arşivin kurum için dolayısıyla kendileri için adeta can değeri taşıdığını belirterek, büyük önem taşıdığını ifade etti. Balıkesir'deki kurumun kendisine ait binada faaliyet yürüttüğünü, bodrum katların arşiv hizmeti verdiğini söyleyen İsmail Sevinç, "Bu durumdan bizler de memnun değiliz. Çünkü, yerimiz dar geliyor, yetersiz. Modern bir havalandırma sisteminin bulunması gerekir. Mümkün olduğunca arşivimizi temiz tutuyor ve havalandırılmasını sağlıyoruz. Ancak, burası bizim adeta can damarımız. Burada görev yapan memurlarımızın kendilerine ait bir odaları dahi yok. Ancak, maksimum özveri ile çalışmaya devam ediyoruz. Bizim kendi sigortalılarımızla ilgili sadece 2 milyondan fazla dosyamız var. Bağ-Kur'un da çatımız altına girmesiyle arşivdeki sigortalı dosya sayımız 2 milyon 500 bin adet civarında. Yani, kurumlar içinde en büyük arşive sahip olduğumuzu söyleyebiliriz. Ki, 2 milyon 500 bin dosya her yeni sigortalı ile artıyor, bunlar muhafaza edilmesi zorunlu dosyalar. Yani, 5 ve 10 yılda bir imha edilen dosyalarımız bu rakamın dışında kalıyor. Ayrıca, arşivimizdeki dosya sayısının 2.5 milyon olduğunu belirtiyoruz. Yani kıymetli evrak olarak bu dosyaların içindeki evrakları baz aldığımızda söz konusu rakamlar neredeyse telaffuz edilemeyecek rakamlara ulaşmaktadır" dedi.
SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, yönetim kurulunun aldığı bir karar ile arşivlerde genel olarak yeni bir düzenlemeye gidileceğini, tüm merkezlerde arşivlerin dijital ortama alınacağını, dolayısıyla dosyaların artık çiplerde olacağını, dijital arşivlemenin biraz zaman gerektirdiğini kaydetti. Bununla ilgili çalışmaların Ankara'da yoğun bir şekilde devam ettiği, dijital arşiv için alt yapının oluşturulmaya başlandığı, SGK Başkanlığı'nın bilgi işlem alt yapısı için 2009 yılı bütçesinde 40 milyon YTL. ayırdığı öğrenildi.

SAĞLIK MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ KURULDU

SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, Balıkesir'de daha önce 16 büyük şehirde bulunan Sağlık Merkezi Müdürlüğü'nün 17. il olarak Balıkesir'de kurulduğunu, Çanakkale'nin de Balıkesir'e bağlandığını açıkladı. Bunun öncelikle Balıkesir için önemli bir prestij olduğunu vurgulayan Sevinç, Sağlık Merkezi Müdürlüğü ile birçok bürokrasi işleminin ortadan kalkacağını söyledi. SGK İl Müdürü Sevinç, daha önce SSK'ya bağlı olan 16 büyük şehirdeki Sağlık İşleri Müdürlüklerinin Sosyal Güvenlik Kurumu oluştuktan sonra bu statüdeki yerlerin de Sağlık Merkezi Müdürlüğü'ne dönüştürüldüğünü belirtti. Sağlık Merkezi Müdürlüklerinin bulundukları bölge için önemli bir kazanç olduğunu kaydeden İsmail Sevinç, "Balıkesir Sağlık Merkezi Müdürlüğü, buradaki ve Çanakkale'deki sağlık faturalarını kontrol edecek, ödemesini yapacak. Tüm sağlık kuruluşlarının fatura işlemleri ve ödemeleri bu merkezlerce yapılıyor. Eczaneler, optikler, medikal firmalar, kamu ve özel hastaneler, üniversite hastaneleri, şahsi sağlık faturalarının ödemeleri, tüm bunlar Sağlık Merkezi Müdürlüğü'nde yapılacak. Balıkesir ve Çanakkale daha önce Bursa'da bu işlerini yürütüyordu. Aynı zamanda çok yoğun bir bürokrasi de ortadan kalkmış olacak. Önceden sağlık belgeleri ve reçeteler incelenmek üzere Bursa'ya gönderiliyordu. Özellikle şahıslar için büyük faydası olacak. Ödeme için, tıbbi malzeme temin ettiklerinde Bursa Sağlık Merkezi'ne gönderilip incelendikten sonra buraya gönderiliyor ve onaylanıyordu. Küçük bir eksiklik için evraklar tekrar Bursa'ya gönderiliyor, sonucu bekleniyordu. Ciddi bir yoğunluk son bulacak. Ayrıca, sağlık kuruluşlarının tüm fatura ödemeleri artık Balıkesir'de kontrol edilecek, paraları da burada ödenecek. Türkiye'deki mevcut 16 büyük şehrin ardından 17. il olarak Balıkesir'e sağlık merkezi kuruldu" dedi.

YILBAŞINDA AÇILACAK

SGK'nın oluşumu sırasında il müdürlüğü olarak sağlık merkezi kurulması için girişimlerde bulunduklarını ve bugün neticesini aldıklarını belirten SGK İl Müdürü İsmail Sevinç, bu süreçte kendilerine destek olan AK Parti Milletvekilleri İsmail Özgün ve A. Edip Uğur'a da teşekkür etti. Sevinç, "Balıkesir, çap olarak bunu zaten hak ediyor. Sağlık Merkezi Müdürlüğü'nün herkese faydası var. Çanakkale de Balıkesir'e bağlandı. Toplam 900 civarında sağlık tesisi var. Bu merkeze bir müdür atanacak. Uzman tabip, tabip, diş hekimi, eczacı, hemşire ve idari personel görevlendirilecek. İlk etapta 50 kişilik bir kadro öngördük. Ancak, bu müdürlüklerin normal kapasitesi, 100-150 kişiliktir. Bu merkezimiz yılbaşından itibaren açılışı yapılarak çalışmalara başlayacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2008 Perşembe 15:07:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?