7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Soydaşları buluşturacak proje

Balkan Göçmenleri Derneği (Balgöç) Bandırma Şube Başkanı Bülent Aygün, Türkiye ile Bulgaristan ve Batı Trakya'daki akrabaları bir araya getirmek için çalışma başlattıklarını söyledi.

Balkan ülkelerinin demokrasiye geçtikten ve AB'ye üye olduktan sonra Türkler üzerindeki asimilasyonun şekil değiştirdiğine dikkat çeken Balgöç Başkanı Bülent Aygün, yabancı vakıfların desteklediği misyonerlerce Balkan ülkelerinde yaşayan Türklerin din ve kültürlerinden uzaklaştırılmak istendiğini savundu.

Misyonerler tarafından tek bir Hristiyan'ın yaşamadığı Türk köyleri ve şehirlerine bile kiliseler inşa edildiğini ifade eden Aygün, Türklerin dil ve dinlerinden kopmamaları için Türkiye'nin oradaki kardeşlerinin arkasında olduğunu hissettirmesi gerektiğini belirtti.

Balgöç olarak maddi imkansızlıklar ve çeşitli nedenlerden dolayı yıllardır görüşemeyen, aralarındaki akrabalık bağları kopma noktasına gelen Türkiye ile Bulgaristan ve Batı Trakya'daki akrabaları bir araya getirmek için proje başlattıklarını kaydeden Aygün, "Vakıflar aracılığıyla Türklerin yaşadığı yerlerde misyonerlik faaliyetleri yürütülüyor. Bulgaristan'da çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Haklar ve Özgürlükler Partisi son seçimde 34 milletvekili çıkardı. Aynı zamanda iktidar ortağı bir parti ve 2 bakanı ve bir başbakan yardımcısı var. Onların hesaplarına göre azınlıkların mecliste yüzde 10 oranında temsil edilmesi bekleniyordu. Ancak 240 sandalyeli mecliste 24 vekil yerine 34 vekil çıkarınca bu sefer Türkleri bölerek gücünü azaltma faaliyetleri başladı. AB Parlamentosu'nda bile Bulgaristan'ı temsil eden 17 parlamenterden 4'ü Haklar ve Özgürlükler Partisi'nden. Bu güçlenmemiz aşırı milliyetçi unsuları rahatsız etti.

Düşmanca söylemler arttı. Demokrasiyle bağdaşmayan hareketlerde bulunuyorlar. Türk kültüründen rahatsız olanlar, oradaki izlerimizi silmeye çalışıyorlar. Biz sivil toplum örgütü olarak oradaki kardeşlerimize Türkiye'nin arkalarında olduğunu hissettirmeliyiz. Zaten yüzyıllardır koruduklarını dillerini ve dinlerini uzun yıllar daha rahatlıkla koruyabilmelerine destek olmalıyız. Sivil toplum kuruluşları olarak kültürel ve ekonomik ilişkilerimizin daha iyi konuma gelmesi için çalışmalıyız. Aramızdaki bağları canlı tutmamız lazım. Orada yaşayan kardeşlerimizin uzun yıllardır görüşemedikleri, aralarındaki bağların kopmak üzere olduğu Türkiye'de ve özellikle Biga bölgesinde çok sayıda akrabaları var.

Yıllardır Türkiye'de yaşayanlar iletişim kurmamak ve maddi imkansızlıklardan dolayı Batı Trakya'da ya da Bulgaristan'daki akrabalarıyla görüşemiyor. Bizim her iki ülkedeki akrabaları bir araya getirmemiz, onların akrabalık bağlarını kuvvetlendirmemiz lazım. Kardeşlerimizi misyoner faaliyetlerle kimliklerinden soğutmak, benliklerini kaybettirmek istiyorlar. Buna karşı bizlerin de daha etkin faaliyetler yürütmesi lazım. Genel merkeze sunarak onay aldıktan sonra maddi destek bulunca projemizi gerçekleştireceğiz. Oradaki kardeşlerimizi yalnız bırakmayacağız" şeklinde konuştu.

Balgöç Başkanı Bülent Aygün, dernek olarak Bulgaristan'daki Osmanlı dönemine ait cami ve çeşitli eserleri restore ederek Türk kültürünün silinmemesi için çalışma başlattıklarını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 18:58:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?