3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Soylu'dan uzlaşma çağrısı

Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Süleyman Soylu, ülkede siyasi ve ekonomik istikrarın temini için hükümetin ve muhalefetteki partilerin acilen bir araya gelip uzlaşmaya varmaları gerektiğini belirterek, "AK Parti, MHP ve CHP bir odaya kapansın, uzlaşma çıkıncaya kadar kalsınlar. Aksi taktirde derhal seçime gidilerek emanet millete iade edilmeli" dedi. 

Soylu, Anavatan Partisi'yle sıcak diyalogun sürdüğünü, birleşme konusunun kongrelerden sonraya kaldığını bildirdi. Soylu, Çiller'in emanetçisi olduğu yönündeki yorumlara, "Bu dünyada hepimiz emanetçiyiz" karşılığını verdi. 

İki gündür Balıkesir'de temaslarını sürdüren DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, sivil toplum örgütleriyle bir araya geldi. Ziyaretlerinden önce basın mensuplarıyla basın toplantısında bir araya gelen Süleyman Soylu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 

Otel Basri'deki toplantıda konuşan Soylu, Türkiye'nin sürekli yeni senaryolarla uyandığını, bu şekilde milletin gerçek gündeminden uzak kalındığını belirtti. Parlamenter Demokratik Sisteme güvendiklerini ve bu sistemin çözüm üreteceğine inandıklarını kaydeden Soylu, mecliste bulunan iktidar ve muhalefet partilerinin kayıkçı kavgasına tutuştuklarını, ülkenin bundan hiçbir çıkar elde edemeyeceğini kaydetti. 

Meclisin Anayasa Mahkemesi'nin aldığı karar ile yasama kuvvetini kaybettiğini, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın iddianamesiyle beraber Yürütme gücünün de ortadan kaldırıldığını söyleyen Soylu, hükümetin buna yönelik bir uzlaşma sergilemezken, Ana Muhalefet Partisi CHP'nin de Türkiye'nin sorunlarına bir çözüm üretmek yerine bu, krizseverlikten beslendiğini söyledi. Çözümün iktidar partisi ile meclisteki MHP ve CHP'nin bir odaya kapanıp çözüm üretip, uzlaşmalarında olduğunu, aksi takdirde emanetin millete iade edilmesi gerektiğini kaydeden DP Lideri Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ülkemizin iktidarı ve ana muhalefeti hala kayıkçı kavgasını devam ettirmektedirler. Bu kayıkçı kavgasından, bu belirsizlik koyunda Türkiye hiçbir çıkar elde edemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla yasama kuvvetini kaybettiğini, 14 Mart'ta Yargıtay Başsavcısı'nın iddianamesiyle beraber yürütme gücünün de ortadan kaldırıldığını, kalktığını ve bu hükümetin buna yönelik herhangi bir uzlaşma amacında olmadığını, Ana Muhalefet Partisinin de Türkiye'nin sorunlarına bir çözüm üretmeden bu 'krizseverlikten' beslendiğini hepimiz bugün görmekteyiz. Milletimizin artık buna dayanacak, tahammül edecek gücü kalmamıştır. Yapılması gereken, hemen, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, Milliyetçi Hareket Partisi'nin ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin bu problemin ortadan kalkması, Türkiye'de demokrasinin tekrar rayına oturtulabilmesi ve ekonominin karşı karşıya kalacağı risklerin ortadan kaldırılabilmesini temin etmek için hemen bir araya gelmelidirler. Hemen bir odaya kapanıp, o odadan uzlaşma çıkana kadar, yeni bir siyaset üslubu çıkana kadar, herhangi bir çözüm çıkana kadar anlaşmaya ve uzlaşmaya varabilmeleri gerekmektedir. Onun için ya uzlaşma sağlar milletin önüne getirirsiniz yada, 'Biz bu işi beceremedik, yürütemedik. Emaneti millete iade ediyoruz' diye onurlu bir davranışı bu yüce milletin karşısında gösterirsiniz".

YÖK BAŞKANINA TEPKİ 

DP Genel başkanı Süleyman Soylu, YÖK Başkanı'nın İmam Hatip Liseleriyle ilgili söylediği iddia edilen sözlerine tepki gösterdi. Bu sözlerin bir bilim adamına yakışmadığını belirten Soylu, "YÖK Başkanının söylediği ortaya konulan sözleri dehşet vericidir. Toplumun yıllardan beri problemi olan konularda bir bilim adamına yakışmayan üslup hepimizi üzmektedir. Türkiye'nin bu meselelerle karşı karşıya kalmasının sebebi, ülkenin havası, iklimi. Ülke bir sis içerisine girmiştir. Bu sis içinde her şeyin izi birbirine karışmıştır. Biz bu kargaşa ve kaosun bir an önce bitirilmesi gerektiğini, bir uzlaşmaya varılması gerektiğini, aksi halde emanetin millete iadesini öneriyor ve istiyoruz" dedi.

"HEPİMİZ EMANETÇİYİZ" 

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Kurultayda seçildiği genel başkanlık koltuğuna eski genel başkan Tansu Çiller'in emanetçisi olarak bulunduğu şeklindeki yorumlara dair yöneltilen soruya, "Hepimiz emanetçiyiz, bu dünyada" şeklinde esprili bir cevap veren Soylu, demokratik nezaketlerinin yanlış anlaşıldığını, olayın magazinsel boyuta taşınmak istendiğini, bunun da partinin büyüme ivmesinin küçültülüp, önünü kesmek çabalarından kaynaklandığını söyledi.

ANAVATAN İLE BİRLEŞME GÖRÜŞMELERİ 

DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, ANAVATAN Partisi ile sıcak temas halinde olduklarını, iyi ve samimi bir diyalog içinde bulunduklarını kaydetti. Son 3 aydan beri ANAVATAN Partisi ile iki siyasi parti arasında yaşanmayacak bir şekilde samimi ve içten bir diyalog gerçekleştirdiklerini ifade eden Soylu, "İki siyasal partinin de sicilinde bulunan 22 Temmuz seçim öncesi birleşememenin o emarelerini, halkın belleğinde kalan izlerini silmek için çok çaba sarf ettik. Bu konuda iki taraf da iyi niyetli. Sayın Mumcu ve arkadaşlarıyla bizler de bu hususta iyi niyetliyiz. İyi niyetimizi ısrarla devam ettiriyoruz. En son ben kendisini rahatsızlığı sebebiyle bundan 5-6 gün önce ziyaret ettiğimde bu konudaki iyi niyetli görüşmelerimizi yine orada devam ettirdik. Ancak, iki parti de kendi işleyişini devam ettirecekler. Sıcaklığımız, sohbet ve samimiyetimiz aynı şekilde sürecek. Kongre süreçlerinin ardından bunlara ANAVATAN Partisi'nin de bizim de bakış açımız olacağfdan kaldır ıldığını,ını düşünüyoruz. Seçim öncesi birleşememe iki siyasi parti tabanına da maalesef güvensizlik telkin etmiştir, bu apaçık ortadadır. Güvensizlik ve karamsarlık. Ama, şimdi bizim görevimiz, böyle bir şey olacaksa bunu ortaya koymaktır" dedi. 

Balıkesir'de çeşitli sivil toplum örgütleriyle bir araya gelerek siyasi ve ekonomik görüş alışverişinde bulunan DP Genel Başkanı Süleyman Soylu, bugün Balıkesir Sanayi Odası'nı (BSO) ziyaret etti. BSO Başkanı A. Rona Yırcalı ile görüşen Soylu, ülkedeki ekonomik gidişatın endişe verici boyutlarda seyrettiğini, Türkiye'nin büyüdüğünü fakat gelirlerini artıramadığını, hükümetin gelir artırımıyla ilgili acilen önlem alması gerektiğini, ülkenin üzerine küçük gelen yorganın boyunu büyütmesi gerektiğini söyledi. Soylu, mevcut ekonomik politikanın yüzde 80 oranında sermayeye yaradığını belirtti. Rona Yırcalı ise geçmiş dönemlerin, siyasi istikrar olduğu takdirde herkesi son derece yakından ilgilendiren ekonomik gelişmenin de onun paralelinde olduğunu gösterdiğini, biri olmadığı takdirde ikincisinin olmasını beklemenin de mümkün olmadığını kaydetti. Yırcalı, kendisinin de ailece içinde bulunduğu, kökleri ve geçmişi derin olan DP'nin başında genç bir genel başkan olarak Süleyman Soylu'yu görmekten, ortaya koyduğu vizyon ve performansı beğendiğini belirterek memnuniyetini ifade edip, Soylu'ya Beyaz Yürüyüş'te başarılar diledi. Rona Yırcalı, ülkenin içinde bulunduğu siyasi ve ekonomik çalkantı içinde mecliste yaşanan siyasi çekişmenin hoş olmadığını kaydetti. DP Genel Başkanı Süleyman Soylu'nun Balıkesir'deki temasları devam ediyor. Soylu'nun bazı ilçelere ziyaretlerde bulunup buradaki parti teşkilatları ve sivil toplum örgütleri ile görüştükten sonra akşam saatlerinde Balıkesir'den ayrılacağı bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 18:32:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?