3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Suçıktı'dan şiir evi çıktı

Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bu yıl 15.si gerçekleştirilen Suçıktı Şiir Akşamları, özel bir mekânın açılışına sahne oldu. Bir müze ve sergi salonundan oluşan 'şiir evi'nde atölye çalışmaları ve çeşitli edebiyat etkinlikleri de düzenlenecek. 

Türkiye'deki en uzun soluklu edebiyat etkinliklerinden 'Suçıktı Şiir Akşamları', bu yıl 15 yaşına bastı. 1994 yılında bir edebiyat öğretmeni ve yedi şairin gönüllü çalışmalarıyla başlayan etkinlik, önceki gün yine suyun başında buluşturdu şairleri ve şiir dostlarını. Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde düzenlenen şiir akşamları, 15. yaşına özel bir mekanın açılışıyla girdi. Avrupa'da birçok örneği olan, fakat Türkiye'de benzerlerine pek rastlanmayan bir şiir evi, eski TBMM Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Bülent Arınç, Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz ve şairlerin katıldığı bir törenle açıldı. Bir şiir müzesi ve sergi salonundan oluşan şiir evi, Dursunbey'in şiirle özdeşleşen adını pekiştirmeyi ve Suçıktı Şiir Akşamları'nı farklı bir boyuta taşımayı amaçlıyor. Seyfettin Ünlü arşivinden alınan eserlerle oluşturulan müzede; Osmanlı ve Cumhuriyet'in ilk yıllarına ait şiir kitapları, şiir dergilerinden örnekler, ilk dönem şiir derlemeleri yer alıyor. Şiir atölyelerine de mekân olacak evin yapımındaki asıl maksat ise gençlerin şiirlerine ilgi çekmek. Önümüzdeki yıllarda müstakil bir binaya taşınıp genişletilmesi hedeflenen şiir evini tanıtmak için için bir de web sitesi hazırlanacak.

'Keşke Bush da şiirden anlasaydı'

15. Suçıktı Şiir Akşamları'nın açılış töreninde konuşan Bülent Arınç, şiirle bu tabii güzelliğin birleştirilmesinin çok güzel bir gelenek olduğunu söyleyerek, Suçıktı'nın, taşıdığı anlamı çok iyi bilmesi gerektiğini belirtti. Şiirin basit ve ucuz bir şey olmadığının altını çizen Arınç, "Şair, insanı eksen alan bir güzelliğe sahiptir. Amerika'nın Irak'ı işgali sırasında bir şey söylemiştim. Eğer George Bush ve Saddam Hüseyin şiirden anlasaydı, böyle duyguları olsaydı bu kadar kan akmazdı diye. Şairde merhamet ve insan sevgisi vardır. Dursunbey'in yaktığı bu ateş Türkiye'ye yayılsın ve bu etkinlik devam etsin." dedi. Kavgasız, riyasız ve çekişmesiz bir ülke temenni ettiğini dile getiren Arınç, "Allah aramıza fitne sokmasın, birbirimize düşürmesin." şeklinde konuştu. 1994 yılında bu etkinliğin başlaması için çalışan edebiyat öğretmeni, şimdinin Dursunbey Belediye Başkanı Mehmet Ruhi Yılmaz, saf ve temiz hislerle temellerini attıkları şiir akşamlarının 15. yılına gelmesinin kendisini çok duygulandırdığını söyleyerek sözlerine başladı. Bu programın ilelebet yaşaması için gayretlerinin devam edeceğini ifade eden Yılmaz, hedeflerinin Suçıktı'yı şiirin merkezi haline getirmek olduğunu söyledi. Açılan şiir evinin bu çabalara farklı bir soluk getireceğini vurgulayan Yılmaz, şiir evinin gelişmesi için şairlerden ve şiir dostlarından destek beklediklerini sözlerine ekledi. Etkinliği destekleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı adına programa katılan müsteşar İsmet Yılmaz da geleneği yaşatmanın çok güzel olduğunu belirterek, insanların kılıç yerine kaleme sarılması temennisinde bulundu. Konuşmaların ardından Dursunbeyli öğrencilerin katıldığı bir şiir okuma yarışması düzenlendi. Bu yıl yapılması planlanan Yahya Kemal Paneli, katılımcıların sağlık sorunları nedeniyle gerçekleştirilemedi. Akşam saatlerine gelindiğinde şairler ve şiir suyla ve şiirseverlerle buluştu. Adem Turan, Ahmet Veske, Ali Sali, Cafer Turaç, Cevat Akkanat, Faruk Anbarcıoğlu, Hasip Bingöl, Hüseyin Akın, Hüseyin Kaya, Mehmet Aycı, Mehmet Butakın, Mehmet S. Fidancı, Mehmet Şah Erincik, Mustafa Celep, Mustafa Özçelik, Mustafa Uçurum, Nevzat Akyar, Nurettin Durman, Recep Garip, Selçuk Küpçük, Seyfettin Ünlü ve Sıddık Ertaş şiirlerini suyun kaynadığı yerde seslendirdi. Şairlerin programda okuduğu şiirler Dursunbey Belediyesi tarafından kitapçık olarak basıldı ve halka dağıtıldı.

Şiir ve özgürlük atölyesi

15. Suçıktı Şiir Akşamları kapsamında bir de şiir atölyesi düzenlendi. Moderatörlüğünü Hüseyin Akın'ın yaptığı "Şiir ve Özgürlük" başlıklı atölye çalışmasında Mehmet Aycı, şairlerin özgürlük arayışının bitimsizliğini; Hüseyin Akın, statüko karşısındaki konumlarını; Selçuk Küpçük, II. Yeni ve sonrası özgürlük temasını anlattı. Hasip Bingöl, insanın kendini gerçekleştirmesi konusunda görüşlerini belirtirken, Mehmet Şah Erincik, ideolojik şiirde özgürlük sorununu açıkladı. Sıddık Ertaş ise özgürlük ve sanat ilişkisini siyaset-şiir bağlamında örneklerle ortaya koydu.

Zaman
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2008 Cuma 12:18:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?