6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Susurluk'ta tularemi paniği!

Balıkesir'in Susurluk ilçesinde "tavşan ateşi" de denilen "tularemi" hastalığına yakalanan vatandaşlar, domuz gribine yakalandıklarını sanarak büyük panik yaşadı.

Susurluk'un Karapürçek beldesinde 133 kişi hastaneye kaldırıldı.
Balıkesir'deki hastanelere kaldırılan çok sayıda tularemi hastası için yer bulunamayınca hastalığın bulaşıcı olma riski sebebiyle bazı servisler boşaltıldı. Balıkesir Devlet Hastanesi intaniye servisinde tedavi altına alınan 60 hastadan 28'i yatırılırken, tahliller neticesinde bu kişilerde tularemi görüldüğü anlaşıldı. Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Hocaoğlu, "Karapürçek'ten bize 60 hasta müracaatta bulundu. İçlerinden 4-5 tanesi verifiye edildi, tularemi olduğu laboratuvar sonuçlarıyla desteklendi" dedi.

Tulareminin tedavi edilebilir bir mikrobik vaka olduğunu belirten Hasan Hocaoğlu, "Bu hastalık farelerle suya karışıp insanlara geçer. Tedavisi olmayan bir hastalık değil. Hastalar intaniye servisinde ciddi bir şekilde tedaviye alındı. Hastane veya hastaların karantinaya alınması söz konusu değil. Zaten intaniye servisindeler, burası diğer servislerden ayrı ve daha muhafazalı. Suların daha fazla bulaşma riskine karşı kontrol altına alınması gerekir. Sağlık Müdürlüğü bununla ilgili çalışmalarını yürütüyor. Bu hastalık mikroplu suları içmekle olur. Muhtemelen böyle bir kaynaktan kirlenme olmuştur. Geçen hafta çarşamba, perşembe günü bu vakalarla karşılaştık. Hastaların büyük çoğunluğu aynı bölgeden" dedi.

Devlet Hastanesi İntaniye Uzmanı Zafer Aydın, "Balıkesir bölgesinden Mustafakemalpaşa'ya doğru yayılan alanda her sene rastladığımız bir sorunla karşı karşıyayız. Tularemi dediğimiz bu hastalık, genellikle kemirici hayvanlardan, Türkiye için konuşursak farelerden kaynaklanır. Fareler dışkılarını, idrarlarını suya karıştırırsa, bu suyu kullanan insanlara hastalık bulaşabilmektedir. Bir beldemizde içme suyuna karıştığını tahmin ediyoruz. 60'a yakın vaka var. Bunlardan 35'ini tedavi amacıyla yatırdık, nihayet hastalıkla ilgili pozitif sonuçlar geldi. Hastalarda gerekli tedaviler uygulanmaya başladı, durum kontrol altında. Sağlık Müdürlüğü de gerekli tedbirleri almıştır, dolayısıyla olay bugün itibarıyla çözülmüştür diye düşünüyoruz" dedi.

TAVŞAN ATEŞİ MÜDAHALE GECİKİRSE ÖLDÜRÜYOR
Öte yandan, İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, Susurluk Karapürçek'te ortaya çıkan tularemi hastalığının kontrol altına alındığını, şu ana kadar 133 vatandaşın aynı hastalıktan hastanelere kaldırıldığını ancak bugün itibarıyla yatan hasta sayısının 11 olduğunu bildirdi.

İHA muhabirine bilgi veren Balıkesir İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, "tavşan ateşi" olarak da anılan bu hastalığın gecikmiş hallerde ölümle sonuçlanabileceğini belirterek, hastalığın önemsenmesi gerektiğini bildirdi. Çalışkan, "Susurluk ilçesine bağlı Karapürçek beldesindeki vakalar tularemi. Tavşan ateşi veya avcı hastalığı olarak da bahsedilen bir hastalık. Bunun kesinlikle domuz gribiyle uzaktan yakından alakası yok. Genelde fare, tavşan, sincap gibi kemirici hayvanlardan kaynaklanır. Bu vakalar bazı
vatandaşlarımızı korku ve sıkıntıya sevk etti. Şu ana kadar bizde 133 tane tularemi şüpheli vakası tespit edildi.

Alınan kan numunelerini Bursa'ya gönderdik. Uludağ Üniversitesi Mikrobiyoloji Bölümü ile bu konuda birlikte çalışıyoruz. Yapılan tetkiklerin neticesinde 11 tane tularemi çıktı. Gelen hastaların bir kısmı hastaneye yatırıldı veya ayakta tedavi edilip gönderildi. Tularemi, lezyonlara, boyun altı şişliklere yol açıyor. Geç kalan vakalarda ilaçla tedavisi mümkün değil, cerrahi müdahale ile tedaviye gidiliyor. Bugün itibarıyla hastanede yatan vaka sayısı 7, diğerleri taburcu edildi. Asıl kaynak kemirgenler, özellikle de bunların kirlettiği suların içilmesi ile görülüyor. Genellikle bahar zamanında yaşanıyor. Bizde ve Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı köylerde bu hastalık var. Biz her zaman her türlü bulaşıcı hastalıklara karşı hazırlıklıyız. Suların klorlanması bu sıkıntıların çok kolay şekilde engellenmesini sağlıyor. Suların klorlanması konusu çok önemli, vatandaşlarımız bu hususta bilinçlendirilmeli.

Şu an bununla ilgili bir salgın söz konusu değil. Kemiricilerle insana bulaşıyor ancak insandan insana bulaşmıyor. Gıda Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü, Bulaşıcı Hastalıklar Şube ve Eğitim Şube Müdürlüğü elemanlarımız eğitim çalışmaları yapıyorlar. Bu konuda Susurluk'ta da gerekli önlemler alındı, sıkıntımız yok" dedi.
İl Sağlık Müdürü Mehmet Çalışkan, turizm sezonunda Türkiye'nin en hareketli bölgelerinden biri olan Balıkesir ve Körfez bölgesinde sağlık açısından her türlü tedbirin alındığını açıkladı.

Turizm sezonuyla birlikte yabancı turist hareketlenmesini göz önüne alıp özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı tedbirleri artırdıklarını kaydeden Çalışkan, "Yazın gelmesi domuz gribi ve benzer virüsler bakımından bizim için bir şans. Virüsün çoğaldığı diğer ülkeler genellikle sonbahardan kışa giriyor. Biz yaza giriyoruz. Yaza giriş virüslerin çoğalmasını engeller. Bunun daha da azalacağına ve büyük bir sıkıntı yaşamadan atlatacağımıza inanıyorum. Her öksüren, her hapşıran vatandaşımızın domuz gribine yakalandığını düşünmesi anlamsız. Türkiye'de 69 ilde hudut sahilleri sağlık merkezi vardır. Bunun 3 tanesi, Ayvalık, Akçay ve Bandırma bizim ilimizde. Buralarda gerekli tüm tedbirler alındı, biz personel desteğimizi de verdik, şu anda bir sıkıntı gözükmüyor. Turizm sezonuna girdiğimizde daha rahat olacağız. Çünkü havalar ısınacak. Vatandacortaya çıkan tularemi hastalşlarımızın domuz gribi vakalarının çok görüldüğü ülkelere seyahat planları varsa bundan vazgeçmeleri uygun olur. Domuz gribinin tedavisi de var. Mortalitesi yüzde 1-4 arasında değişmekte, çok yüksek ölüm oranı olmadığı için bu da bir avantaj" dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2009 Çarşamba 18:18:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?