6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Süt üreticisinin fiyat isyanı

Balıkesir'in Manyas ilçesinde süt üreticileri, Ocak ayı itibarı ile süt fabrikaları ve mandıraların süt fiyatını yüzde 30 düşürerek brüt 51.5 kuruşa almaya başlamasına tepki gösterdi.

Maliyetler artmasına rağmen, fiyatların düşürülmesine anlam veremediklerini söyleyen süt üreticileri, "Sütü düşük bedelle alan işletmeler, niye süt ürünlerinin fiyatlarını indirmiyor?" diye sordu.

Bini aşkın üreticinin bağlı olduğu Manyas Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mehmet Karaman ise, Çin'den ucuz olarak ithal edilen süt tozunun süt fiyatlarının düşmesinde etkili olduğunu söylerken, yörede süt alımı yapan bir işletme dışında diğer işletmelerin daha önce ayın 7'sine kadar ödedikleri süt paralarını, son aylarda krizi bahane ederek ayın 20'sinden önce ödemediklerini anlattı.

Karaman, "Süt fiyatları bugün 2004 rakamlarına gerilemiştir. Pekiyi süt üreticisinin hayvanına yaptığı giderler nereye gelmiştir? Bunu göz önüne alan hiç yok. Bir de toplum olarak süt içmeyi sevmiyoruz. Süt tüketimi çok az, hepimiz çok değil bir bardak süt içsek, talebe cevap vermekte zorlanırız. Bir-kaç süt ineği olanın ayakta kalması mümkün olmayacak. Bunun başka izahı yoktur. Halen hazırlık aşamasında olan Ulusal Süt Konseyi bir an önce kurulmalıdır. Hay-Kop, Damızlık Üreticiler Birliği ve Süt Üreticiler Birliği Ankara'da kendi aralarında anlaşamıyorlar. Herkes bir tarafa çekiyor" dedi.

İşletme ve mandıra sahipleri ise kış aylarında peynir ve tereyağın dışında süt mamullerine talebin azaldığını, haziran ayı itibarı ile sütün litre fiyatının 75 -80 kuruşu yükselebileceğini belirttiler.

Günlük süt üretiminin 70 ton civarında olduğu Manyas ve köylerin büyük çoğunluğunda süt soğutma tankları vasıtası ile sütler hijyenik bir ortamda işletmelere ulaştırılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2009 Çarşamba 22:17:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?