7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Tabuta sarılan bayrak tartışma yarattı

TABUTA SARILAN TÜRK BAYRAĞI TARTIŞMA OLUŞTURDU

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde önceki gece hayatını kaybeden Emekli Deniz Astsubay’ın cenazesinde tabutuna bayrak sarılması tartışma meydana getirdi.

Yıllarca Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptıktan sonra emekli olan Deniz Astsubayı Nihat Gerçe (56), çok sevdiği Ayvalık’a yerleşmişti. Yüksek Tansiyon rahatsızlığı bulunan Gerçe’nin önceki gece aniden yükselen tansiyonu sonucunda hayatını kaybetmesi ailesini, yakınlarını ve dostlarını yasa boğdu. Emekli Astsubay’ın cenazesi önceki gün Ayvalık Merkez Saatli Camii’de kılınan ikindi namazına müteakiben Ayvalık Kabristanı’nda sevenlerinin gözyaşlarıyla toprağa verildi.

Ancak, emekli Astsubay’ın cenazesinde tabutuna Türk bayrağının örtüldüğünü gören bazı vatandaşlar, Türk bayrağının tabuta sarılmasının doğru olmadığını savunarak, bunun Türk Bayrağı Kanuna muhalefet olduğunu öne sürünce, bayrağa sarılı tabut konusu cenazenin geçtiği Talatpaşa caddesinde bir gurup vatandaşlar arasında tartışma oluşturdu.

Tabuta bayrak örtülmesinin neredeyse her cenazede görülmeye başladığını düşünen bazı vatandaşlar, “Şehit cenazelerinin Türk bayrağıyla örtülmesine hiçbir şey söylenemez. Ama şehit olmadan, rahatsızlık ya da başka bir nedenle hayatını kaybeden emekli subay ve astsubayların da tabutuna bayrak örtülmesi bize göre pek doğru bir uygulama değildir ve Türk Bayrağı Kanuna göre suçtur’’ diye görüş belirttiler.

Bu görüşe karşılık bazı vatandaşların da, “Türk Silahlı Kuvvetler mensubu olup, emekli olan herkesin tabutuna bayrak sarılabileceğini” belirtince, kısa süreli bir tartışma yaşandı.

 

TSK MENSUBU EMEKLİLERİNİN TABUTUNA BAYRAK ÖRTÜLÜR

İHA Muhabirinin konuyla ilgili olarak sorularına cevap veren Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği (TEMAD) Ayvalık Şubesi Başkanı İsmail Sırrı Özkul, “Bizler, sadece milliyetçi düşünceyi taşıyor diye normal vatandaşların cenazelerine bile Türk Bayrağı örtüldüğünü gördük. Asıl yanlış buydu. Oysa 2983 Sayılı Türk Bayrağı Kanunu ve 17 Mart 1985 tarih ve 18697 Sayılı Türk Bayrağı Tüzüğü'ne göre, kimlerin cenaze törenlerinde tabutlarına Türk Bayrağı örtüleceği hükme bağlanmıştır. Türk Bayrağı Tüzüğü'nün 21. maddesinde, Cumhurbaşkanlığı yapmış kişilerin, şehitlerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sivil personel dışındaki mensuplarının, bunların emeklilerinin, 18'inci madde hükmüne göre cenazelerinde tabutları Türk Bayrağıyla örtülür. Vefat eden arkadaşımız da emekli bir TSK mensubu olduğu için tabutunun bayrakla örtülmesi son derece doğru ve yasaldır. Hatta emekli astsubayların cenazelerinde bir manga askerde görev alır. İddia sahibi o vatandaşlarımız konunun özünü bilmeden sadece kulaktan duyma düşünceleri taşıyor olmalılar’’ diye konuşarak tartışmaya son noktayı koydu.

TABUTA SARILAN TÜRK BAYRAĞI TARTIŞMA OLUŞTURDU
TABUTA SARILAN TÜRK BAYRAĞI TARTIŞMA OLUŞTURDU
İHA
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2009 Pazartesi 10:58:05
Güncelleme :21 Aralık 2009 Pazartesi 15:49:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?