6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Tarihi eser baskını!

Balıkesir'de jandarmanın düzenlediği tarihi eser operasyonunda, elindeki eski eserleri müşteri kılığındaki jandarmaya satarken suçüstü yakalanan 1 kişi, adli makamlarca tutuklandı.

Edinilen bilgiye göre, merkeze bağlı Dereçiftlik köyünde ikamet eden Y.Y. (38) isimli şahsın topladığı eski eserleri satmak için müşteri aradığı ihbarını alan İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube ve İstihbarat birimlerine bağlı ekipler, tarihi eser satışının yapılacağı belirlenen bölgede önceden tedbir aldı. Tarihi eserler için şüpheli ile irtibata geçen jandarma alıcı kılığında pazarlık yaptı.

Pazarlık üzerine eski eserler için 8 bin TL karşılığı anlaşma yapıldıktan sonra buluşma noktasında eski eserleri 8 bin TL karşılığı müşteri kılığındaki jandarmaya satan Y.Y. isimli şüpheli, çevrede saklanan jandarma timlerinin baskını sonucu suçüstü yakalanarak gözaltına alındı.

Operasyonda ele geçirilen, Roma dönemine ait 282 adet gümüş sikke, 1 adet 3.1 santim boyunda minyatür kadın heykeli, 1 adet 9 santim boyunda kadın heykeli kafası ve 1 adet 15 santim boyunca gözyaşı şişesine el konuldu. Şahsın tarihi eserleri bizzat kazı yaparak bulduğu veya bu işleri yapan diğer kişilerden satın aldığı öğrenildi. Cumhuriyet Savcısının talimatı ile şüphelinin evinde yapılan aramada ise 2 adet metal arama detektörü bulundu. Hakkında, "Kültür ve tabiat varlığı kaçakçılığı" suçundan işlem yapılan Y.Y. isimli şüpheli teslim edildiği adli makamlarca tutuklanarak Balıkesir Cezaevine gönderildi.

Öte yandan, merkeze bağlı Üçpınar köyünde hafta sonu bir operasyon gerçekleştiren jandarma ekipleri, F.A. ve S.K. isimli 2 şüphelinin evinde ve otomobilde arama yaptı. Aramalar neticesinde toplam 107 adet tarihi eser niteliği taşıdığı belirlenen malzeme ele geçirildi. Tarihi eserlere ve otomobile el konulurken gözaltına alınan şüpheliler ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Yakalanan tarihi eserlerin önceki operasyonla bağlantılı olduğu öğrenildi.

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2009 Perşembe 13:48:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?