6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Tarihi Vakıf yeniden canlandı

Edremit'te 1736 yılında kurularak bir süredir faaliyet göstermeyen Alemizade Vakfı'nın yeniden faaliyete sokulduğu öğrenildi. Vakıf, 271 yıldır sürdürlüğü geleneksel pilav hayırlarına bir yenisini daha ekledi.

1736 yılında Ali Ağa'nın oğlu Hacı Mustafa Ağa tarafından Mülkah vakıf olarak kurularak, 1856 yılında resmi olarak vakfedilen Alemizade Vakfı'nın yeniden aktif hale getirildiği ve gelirinin artırılması ile birlikte bölgede bir okul yaptırılacağı açıklandı. 512 dönüm zeytinlik arazisi bulunan ve bu arazilerdeki 4 milyon 735 adet zeytin ağacının yağ ve zeytin gelirlerini toplayarak ayakta duran vakıf, 1738 yılında yaptığı Alemizade Camii'ndeki 271 yıllık pilav hayrı geleneğini tekrarladı. Çeşitli zamanlarda yapılan restorasyon çalışmaları ile günümüze dek gelerek, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu'na bağlı olan camii avlusunda gerçekleşen hayıra, Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Balıkesir Vakıflar Bölge Müdürü, İlçe Müftüsü Ramazan Tekin, vakfın Mütevelli başkanı Emine Meral Göral, vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nuri Güneş, bazı daire amirleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Hayırda, davetlilere hitaben kısa bir konuşma yapan vakıf başkanı Emine Meral Göral, "Vakfımız köklü bir geçmişe sahiptir ve ben bu vakfın evladıyım. Vakfımız, Alemizade Camii'nden sonra, camiiye medrese olarak 1785 yılında Alemizade İlköğretim Okulu'nu kurmuş ve bu medrese Padişah İkinci Mahmut'un emri ile ilkokula dönüştürülmüştür. Bu okulun adı, Cumruhiyetin ilk yıllarında İsmet Paşa İlköğretim Okulu adını almış ve 1952 yılında yeniden Alemizade İlköğretim Okulu adını aldıktan sonra günümüze kadar hizmet vermeyi kesmeden gelmiştir. Mülhak Alemizade Vakfı, 2004 yılına kadar vakıf evlatları tarafından idare edilmiş ve 2004 ile Ekim 2009 tarihleri arasında mütevellinin vefatı ve yeni mütevellinin çıkmaması üzerine Vakıflar Balıkesir Bölge Müdürlüğü tarafından emaneten yönetilmiştir. Vakfımızın yönetimi, 2008'in Ekim ayından itibaren de mahkeme kararı ile, tekrar vakıf evladı olan şahsıma devredilmiştir. Vakfımız, gelirlerini artırarak okul yapma ve hayır işlerine hız verme çabasındadır. Ekim ayından itibaren de vakfımız pek çok hayır işi yapmıştır" diye konuştu.

Alemizade İlköğretim Okulu'nun en başarılı öğrencileri, camii bahçesine getirtilerek, vakıf tarafından hediye yağmuruna tutuldu. Vakıf tarafından daha önce göz taramasından geçirilerek, gözlük takması gereken öğrencilere, özel olarak yaptırılan gözlüklerini ve hediyelerini Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Müftü Ramazan Tekin, Vakıflar Balıkesir Bölge Müdürü ve vakıf başkanı Emine Meral Göral verdi. Öğrenciler, cakıf başkanı Göral'ın elini öptü ve teşekkür etti. Belediye Başkanı Kılıç ve Müftü Tekin, vakfın yeniden faaliyete geçerek hayır işlerine başlamasından dolayı mutlu olduklarını dile getirerek başkan Göral'a yükranlarını iletti.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2009 Pazar 11:49:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?