7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Tarım Müdürü ikaz etti

Balıkesir’in Edremit İlçe Tarım Müdürlüğü, anız yakma yasağı olduğunu ve yakmaya kalkışanların cezaya maruz kalacağını duyurdu.

İlçe Tarım Müdürü Hüseyin Acar, sorumluluk alanlarındaki çiftçileri uyararak anız yakılmamasını istedi. 01 Haziran - 31 Ekim tarihleri arasında bölgede anız yakılmasının yasak olduğu vurgulanırken, Balıkesir Valiliği ve Tarım Müdürlükleri tarafından bastırılan bilgilendirme broşürleri çiftçilere dağıtıldı. Üzerlerinde “Anız Yakma, Toprağını Yok Etme” sloganı olan bilgilendirme broşürlerinde neden anız yakılmaması şöyle vurgulanıyor;

“Can ve mal kaybına meydan vermemek için, daha az gübre ve daha az ilaç kullanmak için anızı yakma. Kazalara yol açmamak için, toprağımızı öldürmemek için, orman yangınlarına meydan verememek için, erozyona sebep olmamak için, çevreyi kirletmemek için, kamu mallarına zarar vermemek için, bitkinin yetişmesi için gerekli organik maddenin yok olmaması için, komşunun ürününün yanmaması için, yıllardır buğdayımıza musallat olan süre mücadelesini için bize yardımcı olan faydalı canlıların yok olmaması için anızı yakma.

Anızı yakmamak için; Biçerdöverle hububat hasadını toprak yüzeyine yakın yaptır. Tarlada kalan sap masanı uygun şekilde toplayarak değerlendir. Anızı elde mevcut en uygun aletle parçala ve toprağa karıştır. Bakanlığımızın 1998/26 nolu anız yakılmasının önlenmesi hakkındaki tebliğe istinaden Valilik makamının 2009/11 sayılı komisyon kararına göre, anız yakılması yasaktır. Köy muhtarları köyde ilan yaparak, halkı uyaracaktır. Kanuna uymayanlara cezai müeyyideler uygulanacaktır.”
 

iha
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2009 Pazartesi 15:48:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?