7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Tiryaki müşteri korsan taksiye yöneldi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara yasağının ardından vatandaşların korsan taksicilere yöneldiğini ve korsan taksicilikte patlama yaşandığına dikkat çekerek, korsan taksileri kullanan müşterilere de ceza yazılmasını istedi.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin Erdek'te düzenlediği Başkanlar Kurulu toplantısına katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Palandöken esnafın sorunlarını anlatarak, "Esnafın durumu giderek kötüleşiyor. Esnaf can çekişiyor, esnaf S.O.S veriyor. Daha öncede korsan taksicilik vardı. Ancak, 19 Temmuz 2009 günü başlayan sigara yasağı nedeniyle ticari taksilerde de yasağın uygulanması nedeniyle sigara tiryakisi olan müşteriler korsan taksiye yönelmişlerdir.

Yani sigara yasağı nedeniyle korsan taksicilik adeta patladı. Bu da vergisini veren, yaz kış bu mesleğin cefasını çeken insanların ekmeğinin elinden alınmasından başka bir şey değildir. Acilen önlem alınmalı ve cezalar caydırıcı hale getirilmelidir" dedi.

"KORSAN TAKSİYİ TERCİH EDEN HALKIMIZ CANINI TEHLİKEYE ATMAMALI"
Korsan taksilerin son zamanlarda oldukça artması sebebiyle taksiciler başta olmak üzere, servis araçları, sürücü kursları gibi mesleklerde büyük bir tedirginlik yaşandığını dile getiren Palandöken, "Öncelikle korsan taksiyi tercih eden halkımız canını tehlikeye atmamalı. Eğitimden geçmemiş, acemi, tecrübesiz şoförlerin kullandığı, güvenlik kontrollerinden kaçan araçlara binmeyin. Bugün korsan çalışan taksiler, sadece yolcu taşımıyorlar. Anlaşmalı olarak öğrenci servisi işi yapıyorlar. Korsan çalışanları emniyet yakalıyor ancak cezayı müeyyidesi yok denecek kadar az. Öncelikle burada yapılması gereken sigara yasağı nedeniyle içene ve içirene uygulanan ceza gibi taşıyana ve araca binen müşteriye de vergi kaçağına neden olduğu için ceza yazılmalıdır. Bunun içinde başta Maliye Bakanlığı olmak üzere, emniyet sivil görevliler vasıtasıyla bu korsanları tespit edip, gerekli cezayı uygulamalıdır" diye konuştu.

Gezici olarak faaliyette bulunan bazı küçük esnaf ve sanatkarların vergiden muaf olacağı yönünde basında çıkan haberlerin kafa karıştırmaktan başka bir işe yaramadığını belirten Palandöken, "Bir işyeri açmaksızın faaliyette bulunan kimi esnaf ve sanatkarlarımız zaten 60 yıldır vergiden muaf. Bunların ilk kez vergiden muaf olacaklarmış gibi haberler çıkarılması diğer esnaf ve sanatkarlarımızın da kafasını karıştırmaktadır" şeklinde konuştu.

"VERGİ TAHSİLİNDE KOLAYLIK SAĞLANSIN"
2009 yılı bütçe açığının 60 ila 70 milyar TL arasında olacağını ve bunun da Hükümetin üzerinde ciddi bir baskıya neden olduğunu ifade eden Palandöken, "Bütçe açığı 70 milyar TL'ye yakın olacak ama devletin de 100 milyar TL'nin üzerinde vergi ve prim alacağı var. Hükümetin, bu tarihi açığı kapatmak için yeni kaynak arayışına girmesi yerine mevcut alacaklarını tahsil edebilmek için bir ödeme kolaylığı getirmesi herkes için çok daha iyi olacaktır. Hem esnaf borcunu ödeyecek, hem de devlet tahsil edemediği vergi ve primleri tahsil edecek. Böylelikle bütçe açığı da kapanmış, bir taşla üç kuş vurulmuş olacak" dedi.

Bendevi Palandöken esnaflar olarak sorunlarına duyarsız kalınması halinde kepenk kapatmanın da içinde yer alacağı bir dizi eylem yapacaklarını da sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2009 Cumartesi 20:18:05
Güncelleme :3 Ekim 2009 Cumartesi 23:27:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?