6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Tohum üreticileri dayanışma yemeği

Balıkesir bölgesindeki tohum üreticileri, dayanışma yemeğinde bir araya geldiler. Tohum Üreticileri Dayanışma ve İşbirliği Platformu Balıkesir Bölge Başkanı Can Tatlıoğlu, Türkiye'nin tohum üretiminde Hollanda'yı yakaladığını söyledi.

Balıkesir'in Türkiye'deki tohum üretiminin merkezi konumunda olduğunu kaydeden ve bu konuda iddialı olduklarını belirten Tatlıoğlu, "Dünyanın Hollanda'sı varsa Türkiye'nin de Balıkesir'i var" dedi.

Balıkesir Bölgesi Tohum Üreticileri Dayanışma ve İşbirliği Platformu'nun Gönen'de düzenlediği yemekte bir araya gelen tohum üreticileri stres attı. Platform başkanı Can Tatlıoğlu, Balıkesir için var gücüyle çalışıp, sektörde birlikteliği sağlayarak yeni açılımlar oluşturduklarını, ayrıca milli çeşitlerin yaygınlaşması, "genetiğiyle oynanmamış" ürünlerin piyasaya sürülmesinin asıl amaçları olduğunu söyledi. Balıkesir bölgesinin sektörde son derece etkin olduğunu belirten Tatlıoğlu, "Platformumuz, Balıkesir ili coğrafya sınırları içindeki kurulu tesisleri bulunan yetkili tohum üretici firmalarının ticari, sosyal ve örgütsel kazanımlar elde edebilmeleri için birlikte hareket etmenin faydalarından yararlanarak ülke tohumculuk sektörü yanında dünya pazarlarına açılımlar sağlıyor. Tohum Üreticileri Dayanışma ve İşbirliği Platformun amaçları arasında, Balıkesir'in tohumculuk potansiyeli ile katılımcı firmaları sektöre tanıtmak, kendi ilinde aynı sektörde faaliyet gösterenler olarak ülkedeki diğer sektör temsilcileriyle tanışmak, rakip firmaların dahi dostluk kurup birlikte çalışabilmelerini sağlamak, ortak pazarlama kanalları oluşturmak ve kullanmak, üretim maliyetlerini düşürmek için sarf malzeme alımları yapmak, dünya ve yurt içi tohum fiyatlarını projeksiyon olarak belirleyebilmek için 'vadeli işlem borsalarının' temelini atmak, borsa temelli çalışmayla tarımsal dalgalanmaları sezon öncesi tahmin etmeye çalışarak stok maliyetlerini düşürmek, platform katılımcılarının birlikte hareket ederek AR-GE projelerini hayata geçirebilmelerini sağlamak, katılımcıların istek ve arzularına bağlı olarak dernekleşmek yada tüzel kişilikleri devam eden yeni şirketler kurarak yatırımlarda bulunmak yer alıyor" dedi.

"BÜYÜK BİR AİLEYİZ"
Tohumcular olarak Balıkesir'in gizli kalmış tohumculuk potansiyelini gün yüzüne çıkartarak bölgenin tanıtımına katkıda bulunmak istediklerini belirten Can Tatlıoğlu, bu amaçla Gönen'de, "Dostluk Ekim Günü" tertiplediklerini söyledi. Balıkesir Bölgesi Tohum Üreticileri Dayanışma ve İşbirliği Platformu adı altında 13 firma bir araya geldi. Mutlular firmasının organize ettiği etkinliğe, Balıkesir Tarım İl Müdür Yardımcısı Ayhan Balcı, Tohum Üreticileri Alt Birliği yönetim kurulu üyesi olan Manyas Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Danç ve çok sayıda davetli katıldı. Balıkesir tarımı ve tohumculuk sektöründe birlikteliğin güçlendirilmesi adına yapılabilecek daha farklı faaliyetlerin konuşulduğu Dostluk Ekim Günü'nde, ortak tohum işleme tesisinin kurulması projesi ele alındı.

Projenin en kısa sürede hayata geçirilmesi kararlaştırıldı. Balıkesir'in tarım potansiyelini daha verimli ve etkin şekilde değerlendirmeye yönelik çalışmaların masaya yatırıldığı davette, sektör temsilcilerinin tarımda verimliliği artırmaya yönelik somut örnekler sunduğu kaydedildi. Balıkesir Bölgesi Tohum Üreticileri Dayanışma ve İşbirliği Platformu Başkanı Can Tatlıoğlu, "Geçit ikliminin hüküm sürdüğü ilimiz üretim sezonunun uzunluğu, sıcaklık ve nispi nemin uygunluğu nedeniyle tohumun çimlenmesini olumsuz yönde etkilemeyen, harman ve tohum hazırlamaya olanak veren şartlarıyla tohumculuğun yapılabileceği sayılı bölgelerden biridir. 1990-2008 yılları arasında ilimizde 87 adet farklı firma üretim gerçekleştirmiş olup, bunlardan 55'i her yıl üretim çalışmalarına devam ediyor. Balıkesir'de, toplam 25 bin dönüm arazide tohum üretimi yapılıyor. Bunun 10 bin dönümünde buğday, 2 bin 500'er dönümünde çeltik, hibrit, mısır ve ayçiçeği tohumu, kalan 5 bin dönümünde standart sebze tohumu yetiştirilmektedir. Patates, yem bitkileri ve hoş kokulu bitkiler tohumculuğu yapılmamaktadır. İlimizin tümünde yazlık ve kışlık 50 farklı sebze türünden domates, biber, patlıcan, tere, roka, dereotu, maydanoz, kavun ve soğan başta olmak üzere 90 farklı standart sebze tohumu çeşidinin tohumluk üretimi ve pazarlaması yapılmaktadır" dedi.

BALIKESİR TÜRKİYE'DE SÖZ SAHİBİ
Can Tatlıoğlu, Balıkesir çiftçisinin tohumluk yetiştiriciliği konusunda bilgi ve tecrübeye sahip olduğunu, Balıkesir Tarım Müdürlüğü sertifikasyon biriminin yıllardır edindiği tecrübesini gençlerine aktarabildiğini ve özel sektörle kucaklaşabildiği için de başarıyı yakalayabildiğini söyledi. Balıkesir'in Türkiye'de söz sahibi konumunda olduğunu vurgulayan Tatlıoğlu, "Bu birlikteliğin sonucu, tüm Türkiye'deki tohum yetiştiren çiftçileri temsil eden Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği'nin ilimiz çiftçileri tarafından kurulmasıyla gösterilmiştir. Bir üst birlik olan Tohumcular Birliği içerisinde ülke tohumculuğu için başarılı çalışmalara imza atılmaktadır. Tohumculuk Sektörüne yeni düzenlemeler getiren 5553 sayılı Tohumculuk Kanun'unun ve uygulamalarını düzenleyen yönetmeliklerinin yürürlüğe girmesiyle birlikte, ulusal firmaların özellikle AR-GE çalışmalarında bulunmaları ve başarılı olmaları sonucu doğmuştur.

Balıkesir ili coğrafi sınırlaması içerisinde kurulu tesisleri bulunan yetkili tohum üretici firmalarımız, dünya çapındaki firmaların rekabetine karşı ayakta durabilmenin zorluğunu görmüştür. Bu sebeple, ticari, sosyal ve örgütsel kazanımlar elde edebilmek için, birlikte hareket etmenin faydalarından da yararlanarak, ülke tohumculuk sektörü yanında dünya pazarlarına açılımlar sağlamak üzere, 'Balıkesir Bölgesi Tohum Üreticileri Dayanışma ve İşbirliği Platformu'nda bir araya gelmişlerdir. Dostluk temelinden yola çıkarak, bu zamana kadar birbirleriyle bağlantı kuramama eksiliğini fark etmiş olan tohumcu firmalarımız, ilk aşamada tanışma ve kaynaşmanın sağlam temelleri ile rakip firmaların dahi ortak payda da buluşabileceğini görmüşlerdir. Bu ivmeyle internet ortamında hazırladıkları www.tohumcu.org sitesi ile Balıkesir ilinin tohumculuk potansiyelini tanıtma hedefine ulaºan platform son bir ayda 13 bin internet kullanıcısına ulaşmayı başarmıştır" dedi.

Öte yandan, Balıkesir'de bilişim sektörünün önde gelen firması MND Bilişim tarafından tohum üreticileri için özel olarak hazırlanan, www.tohumcu.org isimli internet sitesi yaklaşık 3 ay önce yayın hayatına girdi. Türkiye'ye tohumculuk konusunda ışık tutulan bu sitenin sektör temsilcileri tarafından büyük ilgi gördüğü bildirildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2009 Cuma 10:59:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?