6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Trenler onlar için durdu

TRENLERİ BU ARKADAŞLARI İÇİN DURDULAR

Demiryollarındaki memur grevi devam ediyor. Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Ulaşım-Sen ve Kesk'e bağlı Birleşik Taşımacılık Sendikası üyesi memurların daha önce, "süspanti" edilerek açığa alınmalarına tepki gösteren sendikalar, arkadaşlarının görevlerine iade edilmemesi halinde eylemlerin sona ermeyeceğini bildirdi. Balıkesir'de açığa alınan 4 memur kendileri için grev yapan arkadaşlarına teşekkür ederken, genel müdürlükten görevlerine iade edilmelerini beklediklerini söylediler.

Türkiye Kamu-Sen'in 25 Kasım'da gerçekleştirdiği genel grev eyleminde demiryoluna inip hareket halindeki treni engelledikleri iddiasıyla Balıkesir'deki sendikalı 4 memur haklarında açılan idari soruşturma neticesinde 7 Aralık tarihinde TCDD genel müdürlük tarafından, "süspanti" edilerek görevlerinden uzaklaştırıldı. Makinist olan 4 memurun hakkını aramak için tekrar eylem kararı alan sendikalar, dün gece yeniden greve başladı. Türk Ulaşım-Sen ve Birleşik Taşımacılık Sendikası üyesi memurların görevlerine iade edilmemeleri üzerine başlatılan eylem neticesinde Balıkesir'de yolcu trenlerinin seferleri yarıda kaldı. Durdurulan trenlerde makinistler rapor alıp görev kabul etmeyince mağdur olan yolcular, demiryolu yetkililerine zor anlar yaşattı. Ankara'dan gelen talimat üzerine yolcular otobüslerle gönderilirken, gece başlayan eylem bugün de bütün gün sürdü. Gar müdürlüğü önceden bilet alıp istasyona gelen yolcuları da kiraladığı otobüslerle Ankara ve Eskişehir'e gönderdi. Gün boyu devam eden istasyondaki eylemde tekrar bir araya gelen sendikalı memurlar açığa alınan arkadaşlarına desteklerinin süreceğini söyledi. Demiryolundaki grevli direnişe katılan Özcan Gökçay, Akın Eker, Şemistan Çetin ve Ali Rıza Gültekin isimli açığa Alınan memurlar, yetkililerden görevlerine iade edilmelerini istedi. Türk Ulaşım-Sen Temsilcisi Doğan Özkan, "25 Kasım'da yapılan eylemde Türkiye genelinde açığa alınan 16 arkadaşımızın tekrar görevlerine getirilmesi için yapılan bir uyarı eylemidir. Göreve iadeleri gerçekleşmediği sürece bu eylemlerin arkası gelecek" dedi.

DEMİRYOLU KAMERA KİRALAMIŞ

Doğan Özkan, 25 Kasım'daki iş bırakma eyleminde açığa alınan memurlarla ilgili kurumun kamera görüntüleriyle arkadaşlarının suçlarının sabit olduğunun tespit edildiğini, bunun doğru olmadığını söyledi. Onlarca gazetecinin çektiği görüntülerde olmayan karelerin kiralanmış olan kamera ile çekilmesinin de söz konusu olmayacağını belirten Özkan, "O gece sabaha kadar bütün basın buradaydı. Basının tespit edemediği görüntüleri kurumun tuttuğu kameraman tespit etmiş, rayların üzerinde oturulduğu için görevden açığa alındı, süspanti yapıldı bu arkadaşlar. Basının tespit edemediği görüntüleri kiralık kameraman nasıl tespit etti? Rayların üzerine oturma eylemi olmamıştır, sadece önüne geçilip trenlerin tam personelle seyahat etmesini sağlamak için yapılan bir eylemdi. Balıkesir garında şu anda bekleyen 6 tane yolcu treni var, 6 tane de yük treni var. Eylemimiz devam ediyor" dedi.

Öte yandan, açığa alınan sendikalı memurlardan Özcan Gökçay, "Bizler 25 Kasım'da sendikalarımızın almış olduğu bir günlük grev kararından dolayı genel müdürlük makamınca işten uzaklaştırılan 4 arkadaşız. Kuruma karşı herhangi bir art niyet taşımadan grevimizi gerçekleştirdik. Şu anda da geçici olarak görevden alınmamız dolayısıyla arkadaşların desteği ile de göreve iademizi istemekteyiz. Genel müdürlük makamından talebimiz budur" dedi.

Açığa alınan bir başka memur Akın Eker ise, "Genel müdürlük bize hukuksuz kanunsuz iş yaptılar diye suçluyor asıl hukuksuz ve kanunsuz iş yapan kendileridir. Biz normal hakkımızı arıyoruz, arayacağız" dedi. Makinist Şemistan Çetin, eylemin örgütlü bir sınıf mücadelesi olduğunu söylerken, Ali Rıza Gültekin isimli genç memur ise konuşmak istemediğini, gereken cevabı arkadaşlarının verdiğini, yetkilerin bunu değerlendirmesini istedi. Balıkesir Gar Müdürü Nevzat Ayaz, memurların eylemi nedeniyle Ankara'dan ve İzmir'den gelen trenlerin Balıkesir'de kaldığını, yolcuların otobüslerle yolculuklarına devam etmelerini sağladıklarını açıkladı. Nevzat Ayaz, "Sendikaların almış olduğu karara göre eylem gece 24.00'e kadar sürecek. Eylemden vazgeçtiklerinde biz de trenleri çalıştırmaya başlayacağız" dedi. Açığa alınan 4 memurun durumlarının ise genel müdürlüğün taktirinde olduğu belirtildi.

TRENLERİ BU ARKADAŞLARI İÇİN DURDULAR
TRENLERİ BU ARKADAŞLARI İÇİN DURDULAR
TRENLERİ BU ARKADAŞLARI İÇİN DURDULAR
TRENLERİ BU ARKADAŞLARI İÇİN DURDULAR
TRENLERİ BU ARKADAŞLARI İÇİN DURDULAR
TRENLERİ BU ARKADAŞLARI İÇİN DURDULAR
İHA
Yayın Tarihi : 16 Aralık 2009 Çarşamba 18:18:00
Güncelleme :16 Aralık 2009 Çarşamba 18:36:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?