6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Turizmcinin yıkım isyanı

17 kilometrelik dünyaca ünlü kumsalı ve deniziyle her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turistin ilgi gösterdiği Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Küçükköy beldesinin Sarımsaklı mevkiinde bulunan sahil şeridindeki otellerin bir bölümü, kıyı kenar kanununa aykırı olduğu iddiasıyla yıkılıyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın yürütmesinde bulunan ‘Kıyı Kenar Kanunu’ olarak bilinen yasa gereği, Sarımsaklı mevkiinde sahil şeridinde bulunan turistik otellerin ve restoranların bahçe ve kafe barlarının olduğu ön bölümlere yıkım kararı çıktı. Sarımsaklı’daki sahil şeridindeki otel ve restoranlarla, eğlence yerlerinin Ayvalık Özel İdare Müdürlüğü’ne yıllık ecri misil bedeli ödeyerek kiraladıkları yol kenarına ve plajlara bakan bölümlerinin kıyı kenar kanununa muhalefet etme gerekçesiyle yıkım kararı alınması, turistik işletmeleri zor duruma soktu.

Yıkım kararının önceki aylarda alındığı sahil şeridinde işletmesi olanlara yazılı olarak bildirildiği belirtildi. Yıkımın gerçekleşmesinin önümüzdeki Kasım ya da Aralık ayları içerisinde gerçekleşeceğinin de ilgililere bildirildiği öğrenildi. Konuyla ilgili olarak Sarımsaklı’da turistik otel işletmecilerinden ‘Büyük Berk Oteli’ ile ‘Oliviera Otel’in sahibi İlker Berk, “Yıllardır ecri misil bedellerimizi devletimize düzenli olarak ödüyoruz. Şimdiye kadar da her yıl milyarlarca lira ödedik. Ancak ilgili bakanlığın sahil şeridindeki işletmelerin kıyı kenar kanununa muhalefet ettiği gerekçesiyle böylesi bir yıkım kararını uygulamasının Sarımsaklı turizmine çok büyük darbe vuracağını düşünüyorum” diye konuştu.

BELEDİYE BAŞKANI DA MÜCADELE VERİYOR

Bir toplantı sırasında İHA muhabirinin bu konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin de, “Bayındırlık Bakanlığının, Kıyı Kenar Kanunu’ndaki içeriği Sarımsaklı’nın ne yazık ki en büyük sorunlarından biridir. Sarımsaklı’daki devletin kampları sahil şeridinde, hatta kumsalın yer yer tam ortasında bulunurken, bu yapılara kıyı kenar kanunu maddeleri hiçbir şey yapamazken, özel mülkiyet sahiplerinin yapı ve tesislerinin bulunduğu alanlarda bu kanunun ilgili maddelerinin işlerlik kazanmasına bir anlam verebilmek mümkün değildir. Sarımsaklı’nın en önemli gelir kaynağı turizmdir. Turizm alanında her yıl kısıtlı kaynaklarımızla milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlamaya çalışıyoruz. Turizmden beldemizin yeterli geliri sağlayabilmesi için büyük çabalarımız var. Ancak çoğu projelerimiz, kıyı kenar kanununa takılıyor ve bu projelerimizi hayata geçirmekte oldukça zorlanıyoruz. Söz konusu yıldızlı otellerin bulunduğu sahil şeridi yaz mevsiminde özellikle hava karardıktan sonra Sarımsaklının adeta kalbinin attığı yerdir. Her gece binlerce kişinin yürüyüş yaptığı bu alanda ki turistik tesislerin ön bölümlerinde ki bahçe kısımlarında ki havuz ve cafe barların olduğu alanların yıkımı Sarımsaklı’nın turizm açısından vitrinini olumsuz yönde etkileyecektir. Küçükköy Belediyesi olarak bu yıkımın yapılmaması için aylardır çaba gösteriyoruz. Söz konusu yerde ki işletme sahipleriyle birlikte mücadele ediyoruz. Bu konuyu Balıkesir Valisi Sayın Yılmaz Arslan ile de önümüzdeki günlerde işletme sahipleriyle birlikte kendisini ziyaret ederek görüşeceğiz. İnşallah önümüzdeki günlerde yıkım kararını uygulamaya konulmasını önleyebiliriz’’ diye konuştu.

Öte yandan, turistik otellerin yıkım kararı ile ilgili Sarımsaklı’da ikamet eden vatandaşlar da, yıkım kararının bölge turizmine büyük darbe vuracağını düşünerek, “Her yıkım, Sarımsaklı’nın turizmde yıkımı olur” diyerek, kararı eleştiriyorlar.

 

iha
Yayın Tarihi : 26 Ekim 2009 Pazartesi 16:15:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?