2
Mayıs
2024
Perşembe
BALIKESİR

Türközü köyüne talih kuşu kondu

TÜRKÖZÜ KÖYÜNE TALİH KUŞU KONDU

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Türközü köyüne talih kuşu kondu. Maden Tetkik Arama (MTA) Müdürlüğü tarafından Ayvalık'ın Türközü köyünde jeotermal arama çalışmaları başlatıldı. Kurumun uzman ekipleri, köyde bulunan tarihi kaplıca ve çevresinde etüt yapmaya başladı.

Yeni enerji kaynaklarından biri olan ve yenilenebilir, sürdürülebilir, güvenilir, çevre dostu olma özelliğini taşıyan jeotermal enerji çalışmaları Türközü'nde başladı. Önümüzdeki yıl içinde sondajı planlanan alandan çıkacak sıcak suyun yaklaşık 40–50 derecede olduğu tahmin edilerek, bu değerlerin de sağlık turizmi ve seracılık için yeterli olduğu belirtildi. Türközü köyünde şu günlerde MTA uzman ekiplerinin çalışmalarıyla jeotermal sevinci yaşanmasına karşın yine de bazı köylüler gelişmeleri endişeyle takip ediyor.

Köyde yaşayan 66 yaşındaki Şerafettin İzmir, tarihi ılıcada şimdiye kadar kendiliğinden çıkan suyun başta prostat olmak üzere mide ülseri, yaraların tedavisi gibi her türlü hastalığa iyi geldiğini, kimi hastaların da büyük şehirlerden gelip bir yıllık suyunu beraberinde götürdüklerini söylüyor.

MTA'nın araştırmasından tedirgin olduklarını dile getiren yaşlı adam, "Ya bizim köyde de Karaayıt'ta olduğu gibi her yeri kazıp maden aramaya kalkarlarsa, o zaman ne yaparız" diye soruyor. Hayvancılıkla geçimini sağlayan 25 yaşındaki Koray Şakrak ise, jeotermalin köyleri için kurtuluş olduğunu; ancak yine de sonucu görmeden endişelerinin süreceğini ifade etti.

Köylünün kaygılarının farkında olan MTA uzman ekipleri, çalışmaların sadece jeotermale yönelik olduğunu vurgulayarak, "Ayvalık-Türközü Ilıca Alanında yaklaşık 10 kilometrekarelik bir bölgede bir yıl içinde sondajın başlatılacağını söylediler. Aynı ekip, Gömeç'e bağlı Karaağaç beldesinde de jeotermal etüt çalışmalarını tamamladı. MTA tarafından yakın zamanda Karaağaç'ta sondaj vurulacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2011 Pazar 15:46:00
Güncelleme :9 Ocak 2011 Pazar 16:39:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?