3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Üç çocuğa hayat verecek

Balıkesir'de, geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 3 yaşındaki çocuğun ailesi tarafından bağışlanan organları, 3 çocuğa hayat verecek. 

Balıkesirli bir ailenin 3 yaşındaki erkek çocukları A.B., evde geçirdiği rahatsızlık sebebiyle hastaneye kaldırıldı. Sağlık durumu ciddi olan çocuk, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı. Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde doktor kontrolünde tutulan A.B.'den 4 gün sonra umutlar kesildi. 

Pazar günü toplanan Beyin Ölümü Tespit Komisyonu, çocukla ilgili kesin kararını verdikten sonra aileyle görüştü. Çocuklarının organ bekleyen başka çocuklara umut olabileceğini öğrenen aile, organ bağışında bulunmayı kabul etti. Hastane yetkilileri durumu Bursa Koordinasyon Merkezi'ne bildirdikten sonra yapılan incelemelerin ardından Ankara'daki Ulusal Koordinasyon Merkezi'ne rapor verildi. Ankara'nın yaptığı değerlendirme sonucu 3 yaşındaki çocuktan alınacak karaciğer ve böbrekler için uygun hastalarla ilgili İstanbul Memorial Hastanesi yetkililerine bilgi verilerek Balıkesir'e yönlendirildi. Memorial Hastanesi'nden yola çıkan Dr. Züran Karmaz başkanlığındaki ekip, sabahın erken saatlerinde Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde ameliyata girdi. Yaklaşık 3 saat süren operasyonun ardından A.B.'den alınan karaciğer ve böbrekler özel kutulara konularak İstanbul'a götürüldü. 

Organ nakliyle ilgili bilgi veren Memorial Sağlık Grubu'nda görevli Dr. Züran Karmaz, acılı aileye başsağlığı dilerken, cesur kararları için de kutladı. Hastane yöneticilerine de teşekkür eden Karmaz, "Bu kararı almalarından dolayı hastane yönetimine, yoğun bakım görevlilerine ve hastane başhekimine de teşekkür ediyoruz. Burada bir ölüm söz konusu, tabii ki acılıyız. Ama bu ölümden sonra en az 3 kişinin canının kurtulduğunu biliyoruz. Şu aşamada hem Ankara'da, hem İstanbul'da 3 çocuk bu organları bekliyor. Halkımızın bilinçlenmesi çok güzel bir olay, aileye tekrar başsağlığı diliyorum. İstanbul Memorial Hastanesi olarak daha çok canların kurtulması için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Herkesi organ bağışına davet ediyorum. Operasyonda 4 kişilik bir ekiple çalıştık, yaklaşık 3 saat kadar sürdü, organlar 3 çocuğa nakil edilecek, çocuklardan birisi 7 yaşında" dedi. 

Atatürk Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Bekir Akdemir de hastanede ilk defa bir organ nakli gerçekleştiğini söyledi. Akdemir, "Böyle bir girişimde bulunmaktan çok mutluyuz. Ancak aile çocuklarının ölümü sebebiyle tabii ki acılı, onlara başsağlığı diliyorum. Fakat alınan organlar 3 tane yavrumuza can verecek. Bu konuda çok sevinçliyiz. Tüm insanlarımızın, tüm toplumuzun bu konuya teşviki için çaba içerisindeyiz. Balıkesir Atatürk Devlet Hastanesi'nde ilk organ naklimiz olacak. İnşallah bunun karşılığında da yüz güldürücü sonuçlar alacağız" diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 18:03:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?