3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

'Uçan tabut' trafiği felç etti

Balıkesir'de, şehrin simgelerinden biri olan F 104 model eski savaş uçağı, Atatürk Anıtı önündeki çevre düzenlemeleri sebebiyle kaldırıldı.

Vinçle alınıp karayoluna indirilen savaş uçağının askeri üsde bakımı yapıldıktan sonra tekrar yerine monte edileceği bildirildi.

Balıkesir Belediyesi'nin Atatürk Parkı ve etrafındaki devam eden çevre düzenlemesi çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda, Anıt önünde bulunan yaklaşık 50 yıllık bir savaş uçağı da bakım çalışmaları sebebiyle yerinden sökülerek 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'na götürüldü. Uçağın sökümü ve taşınması sırasında karayolu trafiği felç oldu. Halk arasında, "Uçan tabut" diye adlandırılan F 104 model eski savaş uçağı yıllardır maket olarak kullanılırken, Balıkesir'in de simgelerinden biri haline geldi. Çok sayıda askeri personelin hazır bulunduğu uçağın sökümü ve taşınma işlemi bütün gün sürdü.

Ağır tonajlı dev bir vinç tarafından kaldırılan uçak, kontrollü olarak yola indirildi. Daha sonra tekerleklerine hava basılan savaş uçağı askeriyenin çekicisiyle karayolunda yürütüldü. Geniş güvenlik tedbiri alınan nakliye sırasında şehir merkezinde karayolunda ilerleyen savaş uçağını gören vatandaşlar önce şaşırırken, bu anı cep telefonları ve fotoğraf makineleriyle kaydetmeyi de ihmal etmediler. Atatürk Parkı'ndaki üst geçit altında sağlı sollu park eden araçlara kanatları temas eden savaş uçağı bir müddet yolda kaldı. Askeri personel ve trafik ekiplerinin sahipleri bulunamayan otomobilleri elleriyle kaldırıp kenara almaları sonucu açılabilen yola devam eden savaş uçağının erken saatlerde başlayan karayolu yolculuğu yaklaşık 8 saat sürdü. Akşam geç saatlerde 9. Ana Jet Üs Komutanlığı'na götürülen uçağın gerekli bakım işlerinin ardından Atatürk Anıtı'ndaki çevre düzenlemelerinin de tamamlanmasıyla tekrar eski yerine monte edileceği bildirildi.

Yetkililer, F 104 savaş uçaklarının yaklaşık 50 yıllık geçmişi olduğunu, Balıkesir'deki F 104'ün ise yaklaşık 15 yıldır maket olarak kullanıldığını belirtti. Balıkesir'de uzun yıllar önce bir F 104'ün şehir merkezinde düşmesi sonucu ölenler olmuş, büyük çapta hasar meydana gelmişti. F 104'lerle ilgili kazaların sık olması sebebiyle bu uçakların argoda "Uçan tabut" olarak adlandırıldığı kaydedildi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Mart 2008 Cumartesi 18:21:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?