6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Vatandaş YSK'ya isyan etti!

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) nüfuz cüzdanlarıyla ilgili yaptığı açıklamanın ardından nüfus müdürlüklerine akın eden vatandaşlar izdiham yaşarken, açıklamanın geç yapıldığını belirterek yetkililere tepki gösterdiler. Balıkesir'de yüzlerce vatandaş kimliğini yenilemek için sıra numarası alabilmek için sabah erken saatlerde valilik binasına akın etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bazı siyasi parti liderlerinin seçim meydanlarında anlatıp dikkat çektikleri T.C. Kimlik Numarası, vatandaşları çileden çıkardı. Nüfuz cüzdanlarında kimlik numarası yazmayan vatandaşla seçim günü oy kullanamayacaklarını öğrenince kimliklerini yenilemek için seferber olurken, yapılan açıklamanın geç olduğunu belirterek tepkilerini dile getirdiler. Sabah namazından önce yola çıkıp nüfus müdürlüğünün yolunu tutan yüzlerce, binlerce kişi yaşanan izdihamda bunalırken, çile çektiklerini söylediler. Köylerden gelen çok sayıda vatandaş, kendilerine sıra gelmemesi halinde kimliklerini yenilemek için tekrar gelmeyeceklerini, oy da kullanmayacaklarını söyledi.

Bir vatandaş ise YSK'yı eleştirdi. "Bugüne kadar kimliklerimizle oyumuzu kullanabiliyorduk, şimdi nereden çıktı bu uygulama? YSK da hükümet içinde ayrı bir hükümet olmuş" diye tepki gösterdi. En fazla köylü vatandaşların büyük sıkıntı yaşadığı olayda, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü yetkilileri de yoğunluğu gerekçe göstererek kendilerini savundu. 2 gün içinde 2 bine yakın nüfuz cüzdanı yenilendiğini belirten yetkililer, numaratör 800 sıra fişiyle sınırlı olduğunu, bunun personel performansının düşünülerek hazırlandığı bildirildi. 800 sıra fişine rağmen birçok kişinin birden fazla nüfuz cüzdanı yenilediği kaydedildi. Erkenden gelip sıra almayı başaran vatandaşlar sıranın kendilerine gelmesini beklerken uyudu. Valilik koridoru ile merdivenlerin dolup taştığı hükümet binası yoğunluk sebebiyle tarihinin en kalabalık günlerini yaşıyor. Her şeye rağmen 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçiminde sandığa gidip oylarını kullanmak isteyen vatandaşlar, bağlı bulundukları muhtarlıklardan fotoğraflı bir nüfus cüzdan örneği alıp fotoğraflarıyla beraber en yakın nüfus müdürlüğüne giderek üzerinde T.C. Kimlik Numarası yazılı olmayan kimliklerini yenilemek için gayret gösteriyor. Balıkesir Nüfus Müdürlüğü'nün hafta sonu da kimlik yenileme işiyle ilgili olarak mesai yapacağı bildirildi.

Bu arada, yeni kimlik almak için bekleyenlerin arasında MHP Balıkesir İl Başkanı Ahmet Yaraş da vardı. Daha önce seçmen kağıdı da çıkmadığı için gündeme gelen MHP İl Başkanını valilik önünde sıra beklerken gören DSP Belediye Başkan Adayı Sezgin Dedeoğlu ve DP'li kimliği ile tanınan Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat bir süre seçim sohbeti yaptı. Siyasiler de vatandaşların 29 Mart günü mutlaka sandığa gidip oy kullanmalarını, bunun için de yanlarında geçerli kimlik taşımalarını istedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2009 Salı 16:41:33
Güncelleme :17 Mart 2009 Salı 17:00:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?