3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Yarasalara devlet desteği

Balıkesir Havran Barajı inşaatında bulunan 20 bin yarasanın sular altında kalmaması için devlet tarafından yapay mağaralar oluşturulacak. 

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından 10 yıldır inşaatı süren ve son aşamaya gelinen Havran Barajı yarasa engeline takıldı. 20 binden fazla yarasanın yaşadığı baraj inşaatındaki mağaralar, çalışmalarda sona yaklaştıkça kapanma durumuna geldi. 

DSİ yetkilileri, Türkiye'nin 2. yarasa popülasyon merkezi durumundaki yarasa mağaralarını kurtarmak için devletten yardım istedi. Derinlemesine araştırma yapan uzmanlar, barajın su tutmasıyla birlikte sular altında kalacak mağaraları iptal etme kararı aldı. 20 bin yarasayı, mevcut mağaraların üst kısmındaki sarp kayalıklara taşımaya çalışan yetkililer metrelerce derinliğe ulaşarak yapay mağaralar oluşturdu. Şubat ayında başlanan yapay yarasa mağaraları inşaatının önümüzdeki aylarda tamamlanacağı ve hemen arkasından barajın aktif hale getirileceği öğrenildi. 

DSİ'nin aylık yayın organı olan 'Su Dünyası' isimli dergide konuyu ayrıntılarıyla anlatan DSİ yetkilileri, böyle bir uygulamanın dünyaya örnek olacağını belirtiyor. Üniversitelerle de ortak çalışarak ayrıntılı veri toplayan yetkililer, yarasa mağaralarının eskisinden daha uygun şartlarda yapıldığını ve hiçbir uyumsuzluk yaşanmayacağını bildirdi. 

Bölgede yaşayan vatandaşların da merakla izlediği Havran Barajı inşaatı ve yarasa kurtarma çalışmaları tamamlandığında Havran ilçesi ile yakınlarındaki çok sayıda ovaya önemli ölçüde sulama imkanı sağlanacak. Baraj sahasını uzaktan kontrol eden bazı vatandaşlar, devletin çok başarılı bir çalışma kaydettiğini bildirdi. Havran Barajı Projesi sayesinde ovalarının suya doyacağını anlatan bir vatandaş, "Bilindiği gibi barajın konuşlandığı mevkide ülkemizin ikinci büyük yarasa popülasyon merkezi de mevcut. İnşaat çalışmaları sona yaklaştıkça toprak ve sular altında kalacağı bilinen yarasaların mağaraları, yapay mağaralar oluşturularak yukarıya taşınıyor. Bu başarılı ve örnek çalışmalarından dolayı devletimize teşekkür ediyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ağustos 2008 Salı 12:55:27
Güncelleme :26 Ağustos 2008 Salı 13:00:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?