6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Yarasaların akıbeti ne oldu?

ÇEVRECİLER, YARASALARIN AKİBETİNİ MAHKEME İLE SORUYOR

Güney Marmara Çevre ve Koruma Derneği (GÜMÇED) Başkanı Mehmet Akif Öznal, Havran Barajı su toplama havzası içinde kalan, 8 türden 20 bin yarasanın yaşadığı yarasanın akıbetinden endişeli olduklarını söyledi.

Öznal, GÜMÇED Yönetim Kurulu, avukatlar Ahmet Özkoca ve Zehra Yetkin ile birlikte Havran Asliye Ceza Mahkemesi'ne bir dilekçeyle başvuruda bulundu. Öznal, mahkemenin bilirkişi tespitinden sonra kendilerine bilgi verileceğini, bilahare sonucun kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

GÜMÇED Başkanı Öznal, 3 milyon lira harcanarak yapılan yapay mağaralarda ve eski yarasa mağaralarında inceleme, araştırma ve çekim yapma izni verilmediğinin altını çizdi. Mehmet Akif Öznal, "Türkiye'de girilemez denilen kozmik odalara bile mahkeme kararıyla girilebildiği günümüzde, yarasa mağaralarına girilememesi nasıl izah edilecektir? Yetkililer, yarasaların yapay mağaraya ışık ve ses uyarısıyla taşındığını söylemektedir. Gerçekten taşıdılarsa kendilerini tebrik edeceğiz. GÜMÇED olarak baraja karşı değiliz ancak yarasaların tabiatın dengesi için hayati önem arz ettiği bilimsel gerçeklerle anlaşılmıştır. Çünkü yapılan işlemlerde şeffaflık yok, adeta gizlilik var. ekolojik denge için çok önemli, zeytin sineklerini yiyerek zeytinlerin koruyucusu olan ve insana bu kadar faydalar sağlayan yarasalara karşı insanların bu zulümleri niye? Onlar insanların merhametine muhtaç. Bizden bir şey istemedikleri gibi, zeytin sineklerini yiyerek yararlı oluyorlar. Ama yine de her şeyi kendisine hak gören biz insanlara yaranamıyorlar. Yarasaların yapay mağaralara geçirilme işlemlerinin sonuç verip vermediğini bilmek, görmek istiyoruz. Daha dağıtım kanalları yapılmadan, çok acele ve sessiz bir kararla Havran Barajı'nda su tutulması, yarasaların incelenmesine de izin verilmemesi bir şeylerin gizlenmek istediği yorumuna neden oluyor." dedi.

ÇEVRECİLER, YARASALARIN AKİBETİNİ MAHKEME İLE SORUYOR
İHA
Yayın Tarihi : 31 Aralık 2009 Perşembe 17:10:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?