6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

'Yasal düzenlemeler gerekli'

Depremle Savaş Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan, Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenen konferansta, inşaat mühendislerinin yeterli bilgiye sahip olmadığını söyledi.

İlçenin Şükrü Tunar Kültür Merkezi’nde, Kaymakamlık ve İnşaat Mühendisleri Odası Temsilciliği’nce ortaklaşa düzenlenen, “Deprem,Binalarımız ve önlemler” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Depremle Savaş Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan, dikkat çekici açıklamalarda bulundu. “Depremin binaya aktardığı etkiler, mevcut binaların durumu ve depreme karşı yapılması gerekenler” konulu sunum yapan Doç. Dr. Kaptan, inşaat mühendislerinin iyi yetiştirilmediğini de iddia etti.

İnşaat fakülteleri öğretim üyelerinin öğrencilerine yanlış bilgiler aktardığını, depremin ikinci sınıf bir olaymış gibi göründüğünü anlatan Doç. Dr. Kaplan, “İnşaat fakültelerinin kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Yeterli bilgiye sahip olmadan mezun olan inşaat mühendislerinin yaptıracakları binalar elbette depreme dayanıklı olamazlar. Mühendis, bina yaparken iyi hesapla yapmalıdır. Depremlerdeki mühendislik hatalarını görmeliyiz. Deprem insanları öldürmez ama mühendislik hataları insanı öldürür” dedi.

Mühendislere meslek içi kurslar verilerek bilgi seviyelerinin dünya standartlarına uygun hale getirilmesi gerektiğini hatırlatan Doç. Dr. Kaplan, şunları söyledi; “Mühendisler, gerçek bilgi ve tecrübeye sahip olmadıkça, depreme karşı başarı sağlanamaz. 'Ben bu ülkenin mühendisiyim' demekten utanmamak için inşaat mühendislerimizin gerçek anlamda iyi yetiştirmeleri gerekir.”

“YASAL DÜZENLEMELER GEREKLİ”
Sunumunda, çıkmalı binaların tuzaklarla dolu olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Seyit Ali Kaplan, “Çıkmalı binalar depreme karşı direnç gösteremezler. Yasal düzenleme yapılarak çıkmalı bina yapımından vazgeçilmesi gerekir. Her inşaat mühendisi görev yaptıkları yörelerin depremsel özelliklerine göre kursa tabi tutulmalıdırlar. Mühendislerin, ustaların denetimi yapacak teknik kadronun gerçekçi eğitim ve tatbiki kurstan geçirilmesi zorunludur. Aksi halde depreme karşı başarılı olmak mümkün değildir. Tarihi eserler niye yıkılmıyor? Onlara bakarak durumumuzu saptamamız gerekir. Deprem kader değil bir doğa hareketidir. Esas olan yapılan binaların yıkılmamasıdır” dedi.

Kaplan, ayrıca iyi bir mühendislikle yapılan binaların depreme ayak uyduracağını, elastiki bir yapıya sahip oldukları için yıkılmayacağını vurguladı.
Katılımın yüksek olduğu konferansa, Kaymakam Şefik Aydın, Edremit Belediye Başkanı Av. Tuncay Kılıç, Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Edremit Ticaret Odası Başkanı Mehmet Ertaş, inşaat mühendisleri ve mimarlar katıldı.
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Haziran 2009 Pazar 13:59:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?