3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Yenal'ın albümü kent arşivi'nde

Balıkesirli gazeteci merhum Münir Yenal'ın özel albümü, Balıkesir Kent Arşivi'ne kazandırıldı.

Balıkesir basın hayatının duayenlerinden olan gazeteci Münir Yenal'ın albümünde, toplam 335 adet fotoğraf, belge ve kupürün bulunduğu bildirildi.

 


Balıkesir Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, 1992 yılında, Münir Yenal'ın eşi Vasfiye Yenal tarafından İl Kültür Müdürlüğü'ne verilen albümün ilk bölümünde, gazeteci Yenal'ın, "Basın Şeref Kartı", diğer basın kartları ve bunlarla ilgili gazete kupürleri ile belgeler bulunuyor. Devamında ise, kendisi de bir sporcu, spor yöneticisi ve futbol hakemi olan Yenal'a ait Balıkesir'in futbol ve spor tarihini ortaya koyan resimleri içeren bir fotoğraf koleksiyonu yer alıyor. Bu güne kadar İl Kültür Müdürlüğü tarafından muhafaza edilen albümün, araştırmacıların hizmetine sunulmak üzere Balıkesir Kent Arşivi'ne devredildiği açıklandı.

Münir Yenal, 1943 yılında kurulan ve o günlerde Balıkesir'in ikinci gazetesi olarak yayın hayatına başlayan Balıkesir Postası Gazetesi'nin 1968 yılına kadar sahipliğini yaptı. Yenal'a ait fotoğraf koleksiyonunda, yerli-yabancı basın mensuplarıyla diğer basın kuruluşları ve Balıkesir basın tarihine dair çok kıymetli görsel dokümanları ve 1955 yılında kurulan, "Anadolu Gazeteciler Cemiyeti"ne ait fotoğrafları bulmak mümkün. Bunlardan başka albümde, Yenal'ın şahsı, ailesi, dostları ve akrabaları ile iş arkadaşları ve yakın çevresine ait çok sayıdaki fotoğraf da yer alıyor. Albümün, Balıkesir'in ekonomik, sosyal ve kültürel hayatına ışık tutmasının beklendiği kaydedildi. Gazeteci Münir Yenal'ın, ayrıca, 1976 - 1989 yılları arasında tanık olduğu sosyokültürel ve politik olayları konu edinen, 1989 yılında Balıkesir Postası Matbaası tarafından basılmış olan, "Münir Yenal'dan Mektup Var" adlı bir kitap çalışması da bulunuyor.

iha
Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2008 Perşembe 03:39:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?