5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Yeni bir fay hattı bulundu

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliğinden yapılan açıklamada, Balıkesir'in Edremit körfezi ile il merkezinden geçip Kepsut ilçesine uzanan uzun ve henüz diri bir fay olup olmadığı bilinmeyen bir fay hattı bulunduğu ileri sürüldü.

Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilcisi Kemal Gökçay Yenigün imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, 8 Mart'taki Elazığ Kovancı merkezli 6 büyüklüğündeki depremin yine Balıkesir'deki deprem tehlikesini hatırlattığı bildirildi. Yenigün, "Türkiye diri fay haritasında görülen diri (deprem oluşturan) fayların ilimiz sınırları içerisinde olması nedeniyle Balıkesir'imiz birinci derecede deprem bölgesinde gösterilmektedir. Üstelik Türkiye diri fay haritası 1971-1992 yılları arasında yapılmış olup o güne kadar tespit edilen diri fayları göstermektedir. Oysa bu haritada gösterilmeyen Edremit Körfezinden gelen ve Kepsut'a kadar uzandığı yer yer gözlenen oldukça uzun bir fay hattı bulunmaktadır. Bu fay üzerinde bir çalışma yapılmadığı için bunun diri fay olup olmadığı bilinmemektedir. Son Adana depremi böyle bilinmeyen veya tespit edilemeyen bir fay ile ilişkilendirilmiştir" dedi.

Depremden korunmak için öncelikle diri yani deprem oluşturan fay hatlarına, fay kuşaklarına olabildiğince uzak yerlerde yapılar yapılması gerektiğini belirten Kemal Gökçay Yenigün, Balıkesir merkezindeki yapıların son genelgelere göre denetimli yapıldığını belirtti. Yenigün, "Faylara uzak yerlerde yapılar yapacağız. Sonra yapıların sağlam zeminlerde yapılmasına dikkat edeceğiz. En sonra da sağlam yapılar yapacağız. Balıkesir kent merkezinde yapılan yapılar son çıkan genelgelere göre yeterince kontrollü, denetimli olarak yapılmaktadır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Mart 2010 Salı 22:01:05
Güncelleme :10 Mart 2010 Çarşamba 09:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?