5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Yılan balıkları korumaya alındı

BURHANİYE’DE YILANBALIKLARI KORUMAYA ALINDI

Balıkesir’in Burhaniye ilçesinde, Orjan ve Haberkent tatil siteleri arasından denize dökülen Kadıncık Deresi’nde yaşayan yılan balıkları korumaya alındı. Dünyaca ünlü National Geographic dergisinde yer alan yılan balıklarının bulunduğu alana avlanma yasağı olduğuna belirten tabelalar diktiklerini belirten Belediye Başkanı Fikret Akova, yılan balıklarının doğal yaşam alanı olan dereyi korumaya kararlı olduklarını söyledi.

Tarihi, doğası, denizi ve kilometrelerce uzanan sahiliyle gün geçtikçe yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan ve bir çekim merkezi haline gelen Burhaniye sahilleri şimdi de su altında yaşayan balık türlerinin çeşitliliği ile ilgileri üzerine çekmeye başladı. Dünyaca ünlü National Geographic dergisinde yer alan ve yılan balıklarının (Anguilla anguilla) yaşama ve üreme alanı olan Orjan sitesi yanında bulunan tatlı su ve denizin buluştuğu doğal dalyan olarak bilinen Kadıncık deresi bölgesi koruma altına alındı.

Anguilla anguilla olarak bilinen ve dünyada ender rastlanan yılan balıklarının nesillerinin gittikçe tükenmekte olduğunu belirten Belediye Başkanı Fikret Akova, “Dünyada yaşanan küresel ısınma, çarpık kentleşme ve sahillerin betonlaşarak evsel ve sanayi atıklarının balıkların yaşam ve üreme alanlarına zarar vermesi sonucu yok olmaya doğru giden yılan balıklarının Burhaniye Kadıncık deresi bölgesindeki yaşam alanları dergide harita üzerinde gösterilmektedir. National Geographic dergisi tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre son yıllarda nedeni bilinmemekle beraber yılanbalığı popülâsyonunun azaldığı bildirilmektedir. Sahillerimizde ender konumdaki Kadıncık deresi bölgesinin yılan balıklarının doğal yaşam alanı olarak korunması ve doğal kültür varlığımız olarak gelecek nesillere bırakılması bizlerin sorumluluğudur. Küresel ısınma ve tahribatlar nedeniyle göç eden kuşların ve balıkların can simidi olan deniz ile doğanın birleştiği bu bölge doğal sit alanı ilan edilmiştir. Bizde gereken uyarı tabelalarını diktik. Yılan balıklarının yaşam alanı olan bu dereyi korumaya kararlıyız” dedi.

BURHANİYE’DE YILANBALIKLARI KORUMAYA ALINDI
BURHANİYE’DE YILANBALIKLARI KORUMAYA ALINDI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2010 Perşembe 12:09:00
Güncelleme :1 Temmuz 2010 Perşembe 13:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?